Suma prídavku na dieťa je na Slovensku smiešne nízka. Na budúci rok chcú dať ešte menej, varuje opozičná poslankyňa

    0
    Petra Krištúfková (Autor: TASR)
    Krištúfková vo svojom vystúpení k rozpočtu ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny na budúci rok kritizovala napríklad riešenie sociálnej situácie matiek bez partnerov. Ministerstvo sociálnych vecí podľa poslankyne nezahrnulo túto tému do konštruktívnej diskusie a neprinieslo ani riešenie. 
     
    „Máme tu ešte jedno alarmujúce číslo, ktoré je dôkazom okamžitej potreby zvýšiť príspevok na opatrovanie a je vysvedčením tejto vlády. Za posledných sedem rokov vzrástol počet ZŤP detí v detských domovoch o 50 %. Práve tento údaj veľmi jasne vypovedá o situácii rodín, do ktorých sa narodí dieťa so zdravotným postihnutím,“ píše Krištúfková na svojom facebookovom profile. 
     
    Poslankyňa opozičného hnutia Sme rodina ďalej varuje, že rastie počet rodín, ktoré finančne nezvládajú starostlivosť o dieťa so zdravotným postihnutím a sú tak fakticky donútené umiestniť vlastné deti do sociálnych zariadení. „Navyše sa veľmi často stáva, že jeden z rodičov nezvládne situáciu a z rodiny, kde je dieťa so zdravotným postihnutím, odchádza,“ dodáva. 
     
    Krištúfková sa ďalej pozastavuje nad prídavkom na deti. Ten sa podľa nej už roky nezvýšil a je stále na úrovni 23,50 eur. „Na budúci rok je na neho vyčlenených opäť menej financií. Dôvodom je pokles počtu nezaopatrených detí. Takže mám otázku – prečo sa nezaoberáme zvýšením aj prídavku na dieťa, ak klesá počet detí a tým aj poberateľov tohto príspevku? Veľmi dobre vieme, že suma prídavku na dieťa je na Slovensku smiešne nízka.“ 
     
    Predložený rozpočet ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny na rok 2018 podľa Krištúfkovej  nehovorí o ucelenej koncepcii pre podporu rodín, nevytvára systém, o ktorý by sa mohli v každej etape svojho života a v každej situácii oprieť. 
     
     
    - Reklama -