Sulíkova ťažká sobota. Chcel som čerstvý pagáč, posťažoval si. Rozmaznaný milionár. Vysmievaš sa chudobným ľuďom, spustil Blaha

    0
    Ľuboš Blaha (SMER-SD) a Richard Sulík (SaS) (Autor: TASR)

    „Chceli ste si dnes kúpiť teplé rožky? Zabudnite! Lebo dnes sú obchody zavreté. Tak rozhodli poslanci, ktorí si myslia, že vedia lepšie ako vy, ako máte žiť. Vo sviatok do obchodu nepôjdete ani tam nemôžete pracovať,“ písal rozhorčene počas Veľkej noci Sulík.

    Jeho status vyvolal tisíce komentárov, ktorí ho za tento názor kritizovali. Sulík sa v komentároch bránil dokonca aj tak, že odporúčal predavačke portál profesia.sk, aby si našla inú prácu. Po vlne kritiky od obyčajných ľudí sa do neho nakoniec pustili aj niektorí politici, ktorí mu pripomínali, že má od predavačiek aj 20-násobne vyšší plat, tak by im nemal závidieť pár dni voľna. Viac sme o tom písali TU a TU.

    Sulík: Chcel som čerstvé pagáče

    Tentokrát však Richardovi Sulíkovi chýbali v sobotu, keď bol sviatok Sedembolestnej Panny Márie, čo je na Slovensku dňom pracovného pokoja, čerstvé pagáče. „Vraciam sa z východu, kde som bol podporiť nášho člena Juraja Jevina v kampani na starostu jeho rodnej viesky. V obľúbenej pekárni pri Kozom vŕšku v Ivachnovej som si chcel kúpiť čerstvé pagáče, ktoré sú tu výborné. Ale žiadne také, lebo je sviatok a je zavreté,“ posťažoval si europoslanec.

    „Doma sa bude a ešte aj musíme chrániť predavačky, lebo tie zjavne nie sú svojprávne a v čase veľkého nedostatku pracovných miest by si zjavne nedokázali nájsť inú robotu, keby im práca vo sviatok so slušným príplatkom tak prekážala. To však neplatí pre predajňu syrov, ktorá je na druhej strane parkoviska, vzdialená asi 15 metrov. Tu som si bez problémov mohol kúpiť čerstvú bryndzu u nechránenej predavačky,“ dodal.

    Podľa Sulíka prišlo za štvrťhodinu na Kozí vŕšok až 11 áut, väčšinou so zahraničnými značkami, ktorých posádky si chceli niečo kúpiť, ale „odišli s dlhým nosom“. „To je asi nejaký príspevok tejto slávnej vlády na podporu cestovného ruchu. Gratulujem. Aké je riešenie? Riešenie sa volá sloboda. Nediktujme ľuďom, kedy smú a kedy nesmú nakupovať, predávať či mať otvorenú predajňu. Nechajme, nech sa každý rozhodne za seba,“ uzavrel Sulík.

    Blaha: Rozmaznaný milionár

    Za tento postoj Richarda Sulíka skritizoval smerácky poslanec Ľuboš Blaha, ktorý spolupredkladal zákon o zatváraní obchodov počas sviatkov. „Ten pocit, keď si uvedomíš, že si to ty, kto spolupredkladal zákon, pre ktorý Sulík vyplakáva, že počas sviatkov si nemôže kúpiť teplé rožky a najnovšie ani pagáče. Bolo mi potešením, poor Richard! Ochrániť predavačky, aby som rozmaznanému milionárovi ako ty uprel pagáče. Ešteže matroš, ktorý saskárov motivuje k takýmto šialeným vyjadreniam, je zjavne k dispozícii aj počas sviatkov. Nech ti slúži, Riško. My sa na tvojich detinských statusoch dobre zabávame. Robíš zo seba hrozného šaška,“ napísal na sociálnej sieti Facebook Blaha.

    Zároveň sa Blahovi nepáči, že by Sulík zrušil vlaky zadarmo či obedy zadarmo, ktoré presadil Smer. „Vraj treba zrušiť všetko, čo majú ľudia zadarmo. Vlaky pre študentov a dôchodcov, obedy v školách, zrejme aj vianočné dôchodky, sociálne dávky, rodinné prídavky, skrátka, všetko, čo si človek priamo nezaplatil a je prejavom spoločenskej solidarity. Otázka je, či Riško spoplatní aj návštevu mestských parkov, vyšetrenie u lekára, štúdium na školách… Však aj to je z pohľadu neoliberálov zadarmo… Možno pán Pagáčik plánuje spoplatniť aj prídel vzduchu, však aj ten je dnes zadarmo a aj ten sa dá sprivatizovať — že, Riško?“ ironizuje poslanec.

    Hrozba pre Slovensko

    Blaha tiež Sulíkovi pripomína jeho plat v Európskom parlamentne. „V Európskom parlamente máš zadarmo prakticky všetko, k tomu 10-tisícový príjem a ďalšie tisíce príplatkov. To sa ti mudruje o rušení sociálnych opatrení. To sa ti tára o tom, či majú byť predavačky cez sviatky v robote. To sa ti vypisuje o pagáčoch. Ty by si zobral chudobnému aj posledný kúsok chleba. Si stelesnením čistej bezohľadnosti. Nabubralý milionár, ktorému vraj upierajú rohlíky a pagáče. Vysmievaš sa chudobným ľuďom, ktorí potrebujú ochranu a solidaritu.“

    „Spolu s Kiskom si nositeľom obchodných záujmov tých najbohatších ľudí, ktorí chcú Slovensko kompletne rozpredať a z ľudí urobiť otrokov novodobých feudálov. Zavedú systém korporátneho fašizmu, v ktorom nadnárodný kapitál bude pískať a ľudia budú skákať. Bez sociálneho štátu, bez solidarity, bez odborov. Sulík a Kiska sú hrozba pre Slovensko. Ak raz bude na Slovensku vládnuť Kiska so Sulíkom, ľudia prídu o všetko. Dnes je to oficiálne potvrdené, že im chcú zobrať všetko. Úplne všetko. Tu už končí všetka sranda. Títo páni nesmú prejsť!“ uzavrel Ľuboš Blaha.

    - Reklama -