Sulík sa tvrdo obul do EÚ a toto vyhlásil o Salvinim: Silný muž Talianska, budúci premiér

    0
    Richard Sulík (Autor: Reprofoto - Facebook/Richard Sulík)

    Taliansky minister vnútra Matteo Salvini v stredu 24. októbra uviedol, že krajina určite nebude meniť navrhnutý štátny rozpočet napriek tomu, že ho Európska komisia zamietla. Tá vyzvala Rím, aby do troch týždňov prišli s novým návrhom rozpočtu, ktorý ponúkne zníženie štrukturálneho schodku.

    V rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL 102,5 Salvini trval na tom, že rozpočet s plánovaným deficitom 2,4 % hrubého domáceho produktu (HDP) je jedinou cestou, ako znížiť štátny dlh. Rozpočtový deficit je trikrát vyšší, než na budúci rok pôvodne zvažovala predchádzajúca vláda a vyšší aj v porovnaní s tohtoročným očakávaným schodkom. Ten by mal dosiahnuť 1,8 % HDP. Na prvom mieste sú Taliani… Taliansko sa už ďalej nemieni prispôsobovať hlúpym pravidlám,” dodal Salvini. 

    Sulík: Junckerovi sa všetko vracia ako bumerang

    Na slová talianskeho ministra vnútra reagoval europoslanec a predseda SaS Richard Sulík. Na sociálnej sieti uviedol, že týmto spôsobom sa šéfovi Európskej komisie vracajú výnimky, ktoré používa na niektoré členské štáty. „V roku 2016 na otázku, prečo pre Francúzsko nemajú platiť rozpočtové pravidlá (Francúzsko vtedy po x-tý krát porušilo deficitnú hranicu), odpovedal Juncker: ‚Lebo je to Francúzsko‘. Dnes vraví silný muž talianskej politiky, minister vnútra a podľa mňa budúci premiér Talianska, Salvini, že Junckera už nikto neberie vážne,“ napísal.

    Dodal, že na rozhodnutie Salviniho nebude vplývať ani to, že proti štátnemu rozpočtu Európska únia prvýkrát spúšťa konanie. A to z dôvodu, že je  rozpore s rozpočtovými pravidlami Únie. Následne poukázal na to, že dlh Talianska je druhý najvyšší v EÚ a tretí celosvetovo. „Junckerovi sa teraz všetko vracia ako bumerang. Taliansky návrh rozpočtu je pre ostatné členské štáty čistou provokáciou. Správanie Talianska je výsmech všetkým ostatným členským krajinám,“ konštatoval.

    Problémom je nedodržiavanie pravidiel

    Podľa Sulíka je situácia okolo talianskeho rozpočtu dôsledkom toho, že sa nedodržiavajú pravidlá a dohody. „Schengen, Dublin, Maastricht, Lisabon – prakticky každá jedna zmluva bola nejakým významným spôsobom porušená. Pripomínam článok 125 Lisabonskej zmluvy, podľa ktorého každá krajina ručí za svoje záväzky sama – v prípade Grécka to neplatilo,“ uviedol europoslanec. V prípade rovnakej zmluvy poukázal ešte na článok 123, ktorý hovorí, že Európska centrálna banka nesmie vykupovať verejný dlh, pričom ten rovnako porušila. V prípade Grécka vykúpila ich dlh v sume 2500 miliárd eur.

    „Pri nedodržiavaní pravidiel je obľúbeným riešením Európskej komisie vymýšľať nové pravidlá, pri ktorých rovnako nedbá na ich dodržiavanie. Pravidlá Paktu rastu a stability boli celkovo porušené vyše 150-krát. A pán Juncker a jeho predchodca pán Barroso nepristúpili k sankciám jedinýkrát,“ kritizoval Sulík šéfa Európskeho parlamentu Jeana-Clauda Junckera a celú Úniu. Z dôvodu talianskeho rozpočtu na záver apeloval na ostatných europoslancov, aby dodržiavali existujúce pravidlá a až potom vymýšľali nové.

    - Reklama -