Sulík sa opäť pustil do Denníka N: Liberáli ako pán Šimečka sú mimoriadne netolerantní k iným názorom

    0
    Richard Sulík. (Autor: pk)

    Europoslanec a predseda najsilnejšej opozičnej strany SaS Richard Sulík v rozhovore pre Postoj.sk zhodnotil výsledky prvého kola prezidentských volieb vo Francúzsku slovami, „štandardné strany sú mimo, stalo sa presne to, čo v Rakúsku, ukazuje to biedu tamojšej politiky. Ak si príliš veľa voličov nepovie, že nemusí voliť, vyhrá Macron,“ hovorí Sulík s tým, že Macron môže ale nemusí vyhovovať zmene. Svoju kolegyňu z Európskeho parlamentu Marine Le Penovú okomentoval slovami, že nie je žiadna krajná pravičiarka, vraj ju tak onálepkovali iba médiá.

    Europoslanec hovoril aj o tom, že Európska únia sa potáca z jednej krízy do druhej, pričom za väčšinu si je zodpovedná sama, lebo nedodržiava vlastné pravidlá a všetko spustilo prijatie Maastrichtskej zmluvy. „Keby bolo Grécko skrachovalo, ako to predpokladali zmluvy, bolo by dávno z najhoršieho vonku, malo by vlastnú menu a žilo by tak ako ďalších deväť krajín mimo eurozóny,“ podotýka líder SaS. Podľa jeho názoru centrum EÚ, ktoré problémy nepripúšťa, bude časom vymenené. „Ak centrum neprijme potrebné zmeny, bude to ich zodpovednosť. Ja chcem počuť argument,“ vyjadril sa europoslanec na margo toho, kto by niesol zodpovednosť za prípadné pokračovanie erózie v EÚ.

    V rámci rozhovoru sa dostali aj k slovenskej politike, v ktorej Sulík skonštatoval, že pri predsedovi ĽS NS Marianovi Kotlebovi bola chyba nepozývať ho do verejných diskusií. „Tváriť sa, že neexistuje, je nezmysel, ako keď si malé dieťa zavrie oči a myslí si, že ho nikto nevidí,“ konštatuje. Sulík tiež vyhlásil: „Sme pripravení na predčasné voľby, ale v roku 2020 budeme pripravení ešte lepšie.“ Na otázku, či si vie predstaviť spolupracovať v koalícii s predsedom hnutia OĽaNO-NOVA Igorom Matovičom, saskár povedal: „Nebudem na to odpovedať, treba počkať, ako bude vyzerať politická situácia pred voľbami a najmä deň po voľbách.“ Prípadnú spoluprácu s premiérom Robertom Ficom a jeho stranou rázne vylúčil. „My ideme Fica nahradiť, nie s ním koalovať,“ uviedol.

    Sulík v rozhovore zopakoval, že jeho strana je tolerantná. „Tí, ktorí si dnes hovoria, že sú liberáli ako napríklad pán Šimečka, títo ľudia sa síce nazývajú liberálmi, ale sú to mimoriadne netolerantní ľudia k iným názorom,“ myslí si europoslanec a pokračuje, že jeho definícia liberalizmu stojí na tolerancii. „Napokon máme v strane aj kresťanov, dokonca aj troch moslimov,“ uviedol.

    - Reklama -