Sulík mobilizuje pravicu. Vyzýva strany k podpisu deklarácie o povolebnej spolupráci

    0
    Richard Sulík (Autor: SITA)

     “Deklarácia hovorí, že ak bude po voľbách možnosť vzniku pravicovej reformnej vlády, takáto vláda aj vznikne a žiadna z pravicových strán nepôjde do koalície s Robertom Ficom,” povedal dnes novinárom s tým, že voliči si takýto záväzok zaslúžia. Strany Sieť a KDH už podľa neho dali svojim voličom záruku, že po voľbách nebudú spolupracovať so Smerom-SD.

    “Sieť a KDH vyčírili svoj slovník a pomerne jasne odmietli vládu so Smerom-SD. Nastal ale čas, aby svoje verbálne 'nie' potvrdili aj záväzkom,” zdôraznil Sulík. V prípade strany Most-Híd Béla Bugár nevylúčil prípadnú spoluprácu so Smerom-SD, podľa Sulíka by mal však dať voličom jasne najavo, že prvoradá je pre neho pravicová vláda. “Mal by dať najavo, že chcú vládnuť v pravici a nie kradnúť s Robertom Ficom,” vyhlásil líder SaS. Dodal, že Deklarácia zodpovednosti za Slovensko hovorí o tom, že pravicové strany nepôjdu po voľbách do koalície so Smerom-SD, ak bude možný vznik pravicovej vlády.

    Sulík povedal, že dnešok pripomína situáciu z roku 2012, keď sa strany SDKÚ, Most-Híd a KDH najprv vyjadrovali o spolupráci so Smerom neurčito, no potom pod silným verejným tlakom vládu s Robertom Ficom odmietli. Smer-SD napokon vládol sám.

    Dnes je podľa Sulíka vysoko pravdepodobné, že Fico nebude môcť vládnuť sám a preto považuje strana SaS nadchádzajúce voľby za veľkú príležitosť, ako odstaviť Roberta Fica od moci. “V tomto snažení je dôležitý každý jeden hlas,” povedal s tým, že nevyhnutnou podmienkou pravicovej reformnej vlády je však otvorená, férová a zrozumiteľná komunikácia s voličmi. Pravicových voličov menších strán ako SKOK, Tip, SDKÚ či Šanca opäť vyzval, aby zvážili svoju voľbu a nenechali svoj hlas prepadnúť v prospech Ficovho Smeru-SD.

    - Reklama -