Sulík jednoznačne: Volkswagen sa v strednodobom horizonte nezbalí a neodíde, na to tu príliš veľa investoval

    0
    Richard Sulík (Autor: TASR)

    Šéf liberálov sa vyjadril k mediálne vysoko aktuálnej téme posledných dní, konkrétne k situácii v bratislavskom závode automobilky Volkswagen.

    Ako Sulík uviedol vo svojom pravidelnom blogu na portáli HNonline, dovážanie lacnej pracovnej sily pod Tatry nie je riešením.

    Dôvod?

    „Tým si tu na Slovensku zabetónujeme nízke mzdy. Ak stúpa dopyt po pracovnej sile, tak pri nezmenenej ponuke musí zákonite stúpnuť cena pracovnej sily, teda mzda. To je dobré, to chceme,” myslí si Sulík.

    Štrajk zamestnancov, ktorý sa už medzičasom skončil, je podľa autora jedným zo spôsobov na zvýšenie miezd, hoci ide o krajné riešenie.

    „Ak dovezieme desaťtisíce ľudí zvonka, je reakciou na zvýšený dopyt po pracovnej sile zvýšená ponuka pracovnej sily, a nie rastúca mzda. A to je to, čo nechceme,“ upresnil Sulík. 

    Toho, že by sa nemecký koncern rozhodol na Slovensku svoje podnikanie ´zabaliť´, sa europoslanec neobáva.

    „Volkswagen sa v strednodobom horizonte nezbalí a neodíde, na to tu príliš veľa investoval, vrátane novučkej lisovne a príliš sa mu tu darí,“ nazdáva sa Sulík.

    Jedným dychom však dodal, že aj požiadavky zamestnancov musia mať svoje medze.

    V každom prípade ukončenie štrajku lídrovi opozičnej strany zároveň urobilo radosť.

    „Štrajky totiž škodia Slovensku ako miestu na podnikanie. Zároveň považujem každý rast miezd za dobrý, lebo čím vyššie mzdy budeme mať doma (vynútené trhom, nie štátom), tým menej ľudí odíde, možno sa niektorí aj vrátia,“ napísal tiež.

    Podľa šéfa SaS by bolo do budúcna vhodné dohodnúť dlhodobý a transparentný plán, v ktorom sa v závislosti od inflácie a produktivity podniku stanoví rast miezd. 

    - Reklama -