Sulík je podľa Tomáša pokrytec! Teplé miestečká vo vláde boli na prvom mieste, odkázal šéfovi SaS

    0
    Poslanec NR SR Erik Tomáš (Smer-SD) (Autor: TASR)

    Na prvý pohľad ide podľa jeho slov o racionálnu iniciatívu liberálov, aj keď môže naraziť na nález ústavného súdu a platnú legislatívu, podľa ktorých nelegálne nahrávky nemôžu byť použité ako dôkaz a mali by byť zničené. “Zaráža ma však niečo iné. Líder SaS Richard Sulík priznal, že už na jeseň 2010, teda na začiatku obdobia vlády Ivety Radičovej, vedel od Mariana K. o existencii nahrávok, ale nič neurobil,” odkázal Tomáš.

    Ako tvrdí, Sulík to neoznámil orgánom činným v trestnom konaní ani verejnosti. “A prečo to neurobil? Lebo v tom čase zdieľal spoločnú vládnu koalíciu s politikmi, ktorí sú ešte z čias druhej Dzurindovej vlády hlavní podozriví v kauze Gorila. No a teplé miestečká vo vláde boli na prvom mieste, že pán Sulík? V tomto kontexte považujem dnešnú výzvu SaS za absolútne pokryteckú,” dodal Tomáš.

    SaS vyhlásila, že požiadavka Penty na zničenie nahrávok spisu Gorila je absurdná. “Tieto nahrávky môžu byť dôkazom, že Marian K., v trezore ktorého sa nahrávky našli, porušil ich získaním a neodovzdaním orgánom činným v trestnom konaní zákon. Po druhé, nahrávky môžu byť použité v trestnom konaní prinajmenšom ako vedľajší dôkaz potvrdzujúci skutočnosti, ktoré sú zachytené v spise Gorila,” povedal Ľubomír Galko zo SaS s tým, že práve tieto skutočnosti sú dôvodom trestného konania. Úradné zničenie nahrávok bude podľa názoru liberálov trestným činom a ten, kto vydá pokyn na ich zničenie, sa stane podľa SaS spolupáchateľom v kauze Gorila.

    Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zaevidoval žiadosť právneho zástupcu fyzickej osoby v súvislosti s trestnou vecou úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. “V súvislosti s trestnou vecou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej bola 7. decembra na Úrade špeciálnej prokuratúry zaevidovaná žiadosť právneho zástupcu fyzickej osoby. Bude vybavená v zákonom stanovej lehote v súlade s príslušnými ustanoveniami Trestného poriadku,” uviedla v pondelok (10.12.) pre TASR hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

    Podľa informácií TASR ide o použitie, respektíve nepoužitie zvukových záznamov, ktoré boli údajne zaistené v trezore obvineného podnikateľa Mariana K. Ide však o záznamy, ktoré by sa mohli dotýkať inej trestnej veci. Práve na tú reagoval v piatok (7.12.) hovorca finančnej skupiny Penta Martin Danko. Podľa Denníka N sa v podnikateľovom trezore mali nájsť nahrávky z Gorily.

    - Reklama -