Sulík do EÚ búši a búši. Zabudli, že občania nemajú dostatočne vymyté mozgy. Dávate najabsurdnejší návrh. Británia nemá dôvod v EÚ zostať. A k tomu ten islam a multi-kulti

    0
    Richard Sulík (Autor: SITA)

    Europoslanec Richard Sulík včera vystúpil na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu, na ktorom ostro kritizoval návrh Komisie na pokuty za neprijatie utečencov. Pokutu 250 000 eur za každého neodobratého migranta Sulík priamo označil za najabsurdnejší návrh v histórii Komisie.

    Nedostatočne vymyté mozgy

    „Páni a dámy v Komisii zrejme zabudli, že občania východnej Európy ešte nemajú dostatočne vymyté mozgy a nielenže si nemyslia, že multi-kulti funguje, ale ani si nemyslia, že islam patrí k Európe. Alebo si možno len Komisia povedala, že ešte stále neznechutila občanom Európy dostatočne myšlienku o spoločnej Európe,“ konštatoval europoslanec a predseda SaS.

    Sulík je presvedčený, že akékoľvek pokuty ignorujú vôľu občanov Slovenska a ďalších východoeurópskych krajín. „Pre riešenie migračnej krízy je dôležité chrániť hranice a nie predkladať absurdné návrhy,“ uviedol.

    Richard Sulík na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu

    Zdroj: Youtube/Richard Sulík

    Saskár však zároveň vyjadril nádej, že nápad s pokutou nakoniec v EÚ neprejde aj pre narastajúci odpor ľudovcov, ktorí sú najsilnejšou frakciou v europarlamente.

    Prekvapujúco o Brexite

    Predseda liberálov je dlhodobým kritikom povinného prerozdeľovania imigrantov a jeho kritika Bruselu v tomto smere nie je ničím novým. Viacerých voličov však dnes prekvapil, keď na sociálnej sieti Facebook vyslovil pochopenie nad snahou Veľkej Británie vystúpiť z EÚ. „Tipujem, že Británia z EÚ vystúpi, lebo nemá dôvod v nej ostať,“ predpovedá Sulík. Argumentuje tým, že vystúpiť z EÚ sa Británii na rozdiel od Slovenska môže oplatiť.

    Slovensko totiž, ako Sulík pripomína, prijíma významné zdroje z eurofondov, zaviedlo spoločnú menu euro a využíva obrovské výhody plynúce z voľného trhu EÚ a z členstva v Schengene.

    Británia však na eurofondy iba prispieva a vystúpením by ušetrila miliardy, chce si zachovať vlastnú menu libru a v Schengene nie je. „Ostáva spoločný trh a ten vie Británia dosiahnuť aj dohodou o voľnom obchode alebo účasťou v Európskom hospodárskom priestore. Tomu sa bude EÚ síce brániť, ale Británia má svetové finančné centrum. No a ak sa pridajú ešte jeden – dva skvelé návrhy z Bruselu, ako napríklad pokuta za neodobratých migrantov, môžu byť občania Británie z celej EÚ dostatočne znechutení a seknúť s celou EÚ,“ tvrdí europoslanec.

    Rozdiely medzi Britániou a Slovenskom

    Zdroj: Facebook/Richard Sulík

    Sulíkov „chápavý“ a zdanlivo aj pozitívny postoj k Brexitu však neprechovávajú všetci členovia jeho strany. Martin Klus napríklad koncom apríla spustil spoločne s ďalšími poslancami národnej rady petíciu, ktorou chcú politici symbolicky podporiť Veľkú Britániu, aby nevystupovala z Európskej únie.

    Klus upozornil, že vystúpenie Británie z EÚ by znamenalo veľké problémy pre celú Európu vrátane Slovenska. Pocítili by ho aj Slováci žijúci, študujúci a pracujúci vo Veľkej Británii. „Ako občania SR a EÚ veríme v zotrvanie Veľkej Británie v EÚ. Veľká Británia je jej dôležitým členom a jej vystúpenie by znamenalo nemalé finančné, ale aj politické a spoločenské škody nielen pre Veľkú Britániu, ale aj ostatné členské štáty, Slovensko nevynímajúc,“ povedal Klus.

    Zachraňovanie Grécka

    Aby toho nebolo dosť, v utorok sa Sulík opätovne pustil do záchranného plánu EÚ pre Grécko a kritizoval aj ministra financií Petra Kažimíra, ktorý sa pred posledným rokovaním Euroskupiny vyjadril, že Grécko nečelí žiadnemu bankrotu. „Grécko sa nachádza siedmy rok v hlbokej recesii – to je holá skutočnosť. Dôvodom je najmä šesť rokov zachraňovania Európskou úniou. Keď sa pozrieme na konkrétnu ekonomickú situáciu v Grécku, tak zistíme, že nezamestnanosť je najvyššia na svete. Oproti stavu pred krízou sa zdvojnásobila. Obraty v maloobchode sú na úrovni 70. rokov. Vklady v bankách sú na polovičke oproti stavu, ktorý bol pred krízou… Povedať v takejto situácii, že Grécko, ktoré je v technickom bankrote šesť rokov, nečelí žiadnemu bankrotu – no je to buď evidentné, zámerné klamstvo, alebo, čoho sa obávam viac, jednoducho pán minister financií SR Peter Kažimír nemá páru o tom, čo sa deje v Grécku,“ konštatoval Sulík.

    - Reklama -