Sulík a Danko si nič nedarovali: Natália Blahová vás strčí do zadku ľavou zadnou. Vážte slová, varoval šéf národniarov

    0
    predsada SNS Andrej Danko (vľavo) a predseda SaS Richard Sulík (vpravo) (Autor: ReproFoto: TA3)
    Na otázku, či je Slovensko po štvrťstoročí samostatnej existencie dostatočne suverénny štát, Danko odpovedal, že všetko nie je úplne najlepšie, ale podľa neho je krajina v dobrej kondícii. „Vo veľa veciach sme Slovensko posunuli oveľa ďalej,“ povedal predseda parlamentu a šéf národniarov. 
     
    Kriticky sa však Danko vyjadril na adresu Európy. Tá podľa neho ako celok stagnuje a nevyvíja sa. „Európa stagnuje a od čias problémov v Grécku sa to neustále zhoršuje,“ myslí si predseda NR SR. 
     
    Europoslanec a líder SaS Richard Sulík  vznik samostatnej Slovenskej republiky ocenil. „Je dobre, že Slovensko je samostatnou, suverénnou krajinou,“ povedal Sulík. Dodal, že o to viac treba dbať, aby sa neznižovala suverenita Slovenska. 
     
    Šéf slovenských liberálov sa v tejto veci vyjadril aj k azylovej a migračnej politike Európskej únie, ktorú Slovensko spolu s ďalšími krajinami odmietli, a Poľsko, Maďarsko a Česká republika čelia žalobe za jej nedodržiavanie. „Treba byť zásadne proti tomu, aby niekto iný rozhodoval, kto bude žiť na Slovensku,“ myslí si Sulík. 

    Jediná alternatíva

    V nedeľnej televíznej diskusii Danko znova hovoril, že súčasná vládna koalícia je jedinou alternatívou a zaspomínal na volebnú noc, po ktorej mal podľa vlastných slov „ťažké rozhodovanie“. Už v úvode pritom prišli prvé slovné útoky a narážky na opozíciu. 
     
    „Je ťažko viesť politicky korektný dialog s opozíciou,“ uviedol Danko a odôvodnil svoje slová tým, že podľa neho je opozičná politika založená na kriminalizácii a vyťahovaní káuz. 
     
    Odpoveď od lídra SaS bola ešte tvrdšia ako samotný útok a ráznosť dialógu sa od tejto chvíle už len stupňovala. 
     
    „Predseda žiadnej vlády nebýval v byte daňového podvodníka. Nepamätám si, že by sme mali ministra vnútra, ktorý by bol vyšetrovaný pre daňové kauzy… SNS sa stáva závislou od strany Smer. Stala sa z vás taká národná pobočka Smeru a po voľbách sa vám to môže vypomstiť,“ odkázal Sulík predsedovi SNS. 
     
    Danko odpovedal protiútokom a pripomienkami viacerých káuz z čias vlády Ivety Radičovej vrátane odposluchov. 

    Ten z Kauflandu

    Svoju dávku kritiky schytal aj podpredseda SaS Ľubomír Galko, aj keď nie menovite. „Ten z Kauflandu, čo ukladal konzervy do regálov a dali ho za ministra obrany, odpočúval podriadených,“ povedal Danko v jasnej narážke na Galka. Saskárovi tiež pripísal zodpovednosť za kauzu zmiznutých nábojov z vojenských skladov. 
     
    Podpredseda SaS reagoval ešte počas relácie na svojom facebookovom profile krátkym komentárom. „Už je to tu. Za zmiznuté Gajdošove náboje môže Galko. A súčasný netransparentný a výsostne podozrivý kšeft na obrnené vozidlá, ktorý realizuje súčasné vedenie MO, neprekáža, lebo ´ten z Kauflandu, čo ukladal konzervy do regálov a dali ho za ministra obrany, odpočúval podriadených´. Kapitán Danko, diskusia V politike,“ píše Galko. 
     
    Obaja politici sa v relácii TA3 výnimočne zhodli aspoň na tom, že nakoniec aj tak rozhodnú ľudia v roku 2020, keď budú riadne parlamentné voľby.
     
    Sulík v jednej chvíli obvinil Danka, že SNS kopíruje niektoré návrhy zákonov, ktoré v minulosti koalícia zmietla zo stola, keď ich predložili poslanci SaS. 

    Pán Sulík, nemajte strach…

    Došlo aj na kuazy koaličných partnerov. „Len konštatujem, že SNS sa kompromituje tým, že pri akejkoľvek kauze Smeru strčia hlavu do piesku… Vy ste najprv vypovedali koaličnú zmluvu a potom ste sa zľakli a strčili ste hlavu do piesku,“ povedal Sulík. 
     
    „Pán Sulík, nemajte strach o SNS. Keď útočíte do nášho rezortu, tak by som bol rád, čo stváral na ministerstve obrany váš nominant,“ reagoval Danko. Znova pritom pripomenul obvinenia z odpočúvania počas vlády Ivety Radičovej. „To je ťažko, keď vezmete niekoho z Kauflandu a urobíte z neho ministra obrany,“ zopakoval Danko útok na podpredsedu SaS. 
     
    Pozitívny makroekonomický vývoj Slovenska Sulík okomentoval útokom na vládnu koalíciu. „Ekonomický vývoj je (na Slovensku) napriek tejto vláde. V celej Európe je totiž konjunktúra, ale jedného dňa sa skončí a my na ňu nebudeme pripravení,“ varoval europoslanec. 

    Počet členov strán

    Reč prišla aj na národniarmi navrhovaný minimálny počet členov politických strán. Tým by sa podľa Danka predišlo vzniku strán zo dňa na deň či kupovaniu existujúcich politických zoskupení. Sulík odpovedal, že SaS má síce iba nejakých 200 členov, ale nemá problém prijať nových. Vyberie si však, koho medzi seba prijme. 
     
    „Ak chcete byť raz predsedom vlády, tak musíte byť rozvážnejší. Ja vás potom budem učiť, ako funguje politická strana,” hovorí Danko Sulíkovi. Keď chcete byť líder, nesmiete sa báť postaviť pred tisícky členov,“ povedal tiež Danko.  
     
    „Vravíte, že nechcete urážať, ale robíte to,“ reagoval europoslanec na verbálne útoky predsedu parlamentu. 

    Blahová je stokrát hodnotnejší človek ako vy, povedal Sulík

    V závere druhej časti relácie V politike prišlo k vyostreniu debaty a Sulíkovi ušiel menší vulgarizmus. „Natália Blahová vás strčí do zadku ľavou zadnou. Blahová je stokrát hodnotnejší človek ako vy,“ povedal líder SaS Dankovi, ale ten sa nenechal zatlačiť do kúta. „Vážte slová,“ skočil šéf SNS Sulíkovi do reči. 
     
    Europoslanec argumentoval tým, že napriek niekoľkým tisíckam členov, ktoré má SNS po celom Slovensku, nedokázala strana ponúknuť zo svojej členskej základne ani jediného kandidáta na ministra. 

    Danko v Dume

    Poslednou témou dvojice politikov v nedeľnej diskusnej relácii na TA3 bolo vystúpenie Andreja Danka v ruskej štátnej Dume. Podľa Sulíka dal Danko v Moskve „zmätočné signály“, keď najprv podporil spoločný európsky postup s partnermi z EÚ a potom v Rusku hovoril v úplne opačnom duchu. 
     
    Šéf Národnej rady SR však uviedol, že by na svojom vystúpení nič nemenil a podľa neho nebol jeho príhovor v Moskve zmätočný. „Nebudem pre ideológiu haniť žiaden národ,“ povedal na záver Danko.
     
    Celú debatu nájdete TU
     
    - Reklama -