Sulík: Slovensko môže prísť o milióny eur, tu sú naše opatarenia

    0
    Na snímke predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík (vpravo) odpovedá na otázky novinárov po skončení nominačného kongresu SaS v Jasnej 5. októbra 2019. (Autor: TASR)

    “Rok čo rok nám prepadnú významné sumy, zároveň na množstvo vecí v našej krajine nie sú peniaze, a tu prichádzame ročne o desiatky miliónov eur,” podotkol Sulík. Vláda podľa neho na oblasť eurofondov “kašle” a dejú sa tam podvody.

    “V roku 2017 prišla Slovenská republika o 27 miliónov eur, na konci roka 2018 prišlo Slovensko o viac ako 120 miliónov eur a dnes hrozí, že na konci tohto roka prepadne, teda Slovensko príde o viac ako 130 miliónov eur,” vyčíslil Ján Rudolf, ktorý sa v SaS zaoberá oblasťou eurofondov.

    “Vláda má dva mesiace na to, aby dočerpala viac ako pol miliardy, inak tieto peniaze prepadnú,” dodal. Pripomenul, že sa blíži koniec programového obdobia a tieto peniaze sa mohli čerpať od roku 2014. SR podľa neho v tomto programovom období doposiaľ vyčerpala len 25 % eurofondov pridelených pre Slovensko.

    Jedným z riešení je podľa Rudolfa nárokovateľnosť. “Nárokovateľnosť je princíp, ktorý hovorí o tom, že úradníci nebudú musieť alebo môcť rozhodovať, ale každý, hlavne z verejného sektora, bude môcť peniaze dostať,” skonštatoval.

    Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD) v reakcii pre TASR skonštatoval, že Sulík “objavil Ameriku”. Slovensku podľa neho skutočne hrozí, že príde podľa výpočtov ministerstva financií a Európskej komisie takmer o 100 miliónov eur z operačného programu Výskum a inovácie.

    “Preto ministerstvo financií navrhlo síce jednoduchú, ale jedinú možnú procedúru, a to zlúčenie operačných programov Integrovaná infraštruktúra a Výskum a inovácie. Tým by sa docielilo, že Slovensko takmer 100 miliónov eur nebude vracať do Bruselu,” podotkol Raši.

    Zdôraznil, že tento postup už odobrila Rada vlády pre vedu, techniku a inovácie. “Spoločný materiál pripravuje na rokovanie vlády Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu a ministerstvo financií,” dodal vicepremiér. Aj po zlúčení operačných programov podľa jeho slov financie určené na vedu a výskum ostatnú pre slovenských vedcov, inovátorov či univerzity.

    V súvislosti s návrhom rozpočtu na nasledujúce roky Sulík poznamenal, že vlády Smeru-SD nevedia hospodáriť ani v dobrých časoch. Vyšší deficit, ako mal byť, je podľa neho spôsobený aj tým, ako najmä strana Smer-SD, ale aj celá koalícia hospodári.

    Slovensku sa v tomto roku nepodarí dosiahnuť vyrovnané hospodárenie. Deficit verejných financií by mal dosiahnuť 0,68 % hrubého domáceho produktu (HDP). V budúcom roku by mal schodok klesnúť na úroveň 0,49 % HDP. Vyrovnané hospodárenie by malo byť od roku 2021. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na nasledujúce roky, ktorý pripravilo Ministerstvo financií (MF) SR a schválil ho vládny kabinet Petra Pellegriniho (Smer-SD).

     

    - Reklama -