Sulík: Nie je primerané Rusko označiť za hrozbu. Voľby ovplyvňujú USA aj Soros

    0
    Richard Sulík (Autor: TASR)

    Áno, Rusko je bezpečnostnou hrozbou, nie však priamo pre Slovensko, keď takto z nejakého dôvodu stojí otázka,” hovorí predseda SaS Richard Sulík. Podľa neho je dôležité mať na zreteli, že Slovensko nemá s Ruskom žiadny vojenský konflikt a naviac je SR členom NATO.

    Zmienka o priamej hrozbe zo strany Ruska pre Slovensko sa v Bezpečnostnej stratégii našej krajiny ani len nenachádza, upozorňuje Sulík. Podľa neho by sa však v tejto stratégii mohli popísať situácie, za akých sa takouto hrozbou môže stať a ako na nich reagovať v prípade, že by k takému niečomu došlo. Dnes nepovažujem za primerané označiť Rusko ako hrozbu pre Slovenskú republiku,” uviedol šéf SaS. 

    Čo sa týka obvinení, že Rusko zasahuje a ovplyvňuje voľby v suverénnych štátoch, tie Sulík nepovažuje za dostatočný argument na to, aby bolo Rusko ako hrozba vnímané. Voľby ovplyvňuje kdekto. Amerika pre nás rozhodne nie je hrozbou, ale voľby ovplyvňuje tiež. Takisto pán Soros podporuje množstvo mimovládnych organizácií, ktoré tiež v konečnom dôsledku ovplyvňujú voľby. Čiže robiť z tohto hrozbu nepovažujem za primerané ani v prípade Ameriky, ani Sorosa, ani Ruska,” objasnil svoj postoj Sulík. 

    Rusko je však podľa jeho slov vážnou bezpečnostnou hrozbou pre Ukrajinu, a to nielen pre udalosti posledných dní, ale aj pre anektovanie Krymu v rozpore s medzinárodným právom.

    So strašiakmi, ako sú napríklad Noční vlci, si na Slovensku vieme urobiť poriadok, samozrejme, nie za tejto neschopnej vlády,” podpichol Sulík.

    Rusko je pre krajiny Európskej únie témou. Pre tzv. hybridnú vojnu je predmetom stratégií či rozhovorov. Ale nie je, aspoň zatiaľ, bezpečnostnou hrozbou. A to aj preto, lebo NATO je silnejšie,” zhrnul.
     
     
    - Reklama -