Sulík: Prečo kritizujem Fica a nie Orbána? Nemusí sa nám páčiť, čo tam ten Orbán stvára, ale…

    0
    Richard Sulík (Autor: TASR)

    Europoslanec a predseda Slobody a Solidarity Richard Sulík sa rozhodol porovnať bývalého premiéra Roberta Fica s maďarským predsedom vlády Viktorom Orbánom.

    „Pod vedením Roberta Fica utrpel druhý pilier značné škody, sporitelia prišli o stovky miliónov eur a to sme patrične kritizovali. Aj pod Orbánom utrpel maďarský sporivý systém značné škody, no neviem presne aké, možno väčšie. Neviem ani len, ako sa ten maďarský sporivý systém volá. Neviem, lebo ma to až tak veľmi nezaujíma. Teda vôbec, ak mám byť úprimný. Hlavný dôvod je ten, že som slovenský politik žijúci na Slovensku, platený slovenskými daňovníkmi a volený slovenskými voličmi. V mojej náplni práce nie je Viktor Orbán,“ napísal Sulík vo svojom blogu pre Hospodárske noviny s názvom Prečo kritizujem Fica, ale nie Orbána?

    Sulík: Nemusí sa nám páčiť, čo tam ten Orbán stvára

    Sulík tvrdí, že ak by bol opozičný politik v Maďarsku, tak by k chybám a prešľapom zaujal rovnaký postoj, ako to robí na Slovensku. „Lenže tam nežijem, a preto vravím, že je nutné, možno dokonca jedinou možnosťou rešpektovať výsledky volieb. Tie sú také, že polovica voličov si (v konečnom dôsledku) želá Orbána za predsedu vlády. Nemusí sa nám páčiť, čo ten Orbán tam stvára a určite sa to nepáči ani miliónom Maďarom, ktorí ho nevolili,“ myslí si líder SaS.

    „Tento boj musia zviesť oni sami (Maďari – pozn. red.). Nie okolité krajiny a už vôbec nie Európska únia. Čo by však Európska únia robiť mala, je dohliadať na to, aby bol zachovaný priestor slobody. Napríklad, aby voľby boli naozaj tajné a sčítanie hlasov korektné,“ dodal.

    Predseda najsilnejšej opozičnej strany tvrdí, že Orbána nechce obhajovať a ak by žil v Maďarsku, patril by k jeho najväčším kritikom, keďže je ľavičiar.

    Európske hodnoty

    „Rozumiem výhrade, že v prípade niektorých politík tej-ktorej krajiny môže ísť o porušenie európskych hodnôt. To však vnímam ako nebezpečnú skratku. Tým, že európske hodnoty nie sú presne definované, používajú sa na vysvetlenie kadečoho. Napríklad toho, že slovenskí daňovníci mali tú česť vystaviť pre gréckych daňovníkov neodvolateľné a bezpodmienečné záruky, ktoré momentom vystavenia zvýšili slovenský verejný dlh o 1,3 miliardy eur. Toto bolo v rozpore s pravidlami fungovania EÚ, konkrétne s článkom 125 zmluvy. Lebo európske hodnoty,“ pokračuje Sulík.

    Sulík zároveň pripomína, že európskou hodnotou je aj solidarita, problém ale nastáva pri povinných kvótach. „Napríklad solidarita s migrantmi. Je teda v poriadku, ak úradníci v Bruseli rozhodnú, že v rámci solidarity a na základe európskych hodnôt zoberieme XY migrantov? Ja hovorím, že rozhodne nie. O tom, kto bude na území Slovenska žiť, môžu rozhodnúť len občania Slovenska. V demokratických, tajných, úplných, rovných a korektne sčítaných voľbách. A ak v takýchto voľbách si ľudia zvolili Orbána, nemusí sa nám to páčiť, ale musíme to akceptovať,“ uzavrel Richard Sulík.

    - Reklama -