Sulík: Počet migrantov klesol, no to nie je ako s horúčkou, že ak tá poklesne, zmiznú problémy

    0
    Richard Sulík (Autor: TASR)

    “Napriek tomu, že niekoľkokrát spomenul jednotu Európy ako nevyhnutnú pre ďalšie jej fungovanie, opak je pravdou. Vo viacerých krajinách, aj ako reakcia na Junckera, boli zvolené k EÚ kritické vlády alebo posilnili k EÚ kritické strany. Nehovoriac o brexite, kde Juncker ani prstom nepohol, aby Veľkú Britániu udržal v EÚ,” uviedol líder liberálov.

    Sulík reagoval aj na tému migrantov. “Je síce pravda, že ich počet klesol, no to nie je ako s horúčkou, že ak tá poklesne, zmiznú problémy. Tu sa problémy akumulujú,” vysvetlil. Podľa jeho slov sú Junckerove návrhy v oblasti azylu “neprijateľné” a podarilo sa mu “vyhnúť ich pomenovaniu”. “Ide o Dublin 4, ktorý obsahuje povinné kvóty a pri ich nenaplnení pokutu 250.000 eur za každého neodobratého migranta. Z tohto pohľadu – najvyšší čas, že tento pán na čele Komisie končí, lebo by napáchal ešte veľa zla,” mieni Sulík.

    Poslanec NR SR Martin Klus (SaS) po Junckerovej výzve na solidaritu s Írskom jeho slová o blízkom partnerstve s Veľkou Britániou interpretoval tak, že Juncker pripravuje Európu “na tvrdý brexit”. “Dá sa totiž očakávať, že dnes si je už sám vedomý, že snaha o nájdenie kompromisu, akceptovateľného rovnako členskými štátmi EÚ aj Britániou, sa pravdepodobne nepodarí,” spresnil.

    - Reklama -