Sulík, Galko a Kiššová sa nekompromisne pustili do koalície. Ide o zahraničnú politiku…

    0
    Jana Kiššová, Richard Sulík a Ľubomír Galko (Autor: TASR)

    Podľa SaS je príznačné, že traja najvyšší ústavní činitelia si musia po dlhých rokoch členstva Slovenska v NATO a Európskej únii (EÚ) toto členstvo deklaratívne pripomínať a potvrdzovať, že krajine z neho vyplývajú záväzky.

    Jednotná zahraničná politika absentuje

    “Ostentatívne deklarovanie záujmu na jednotnej zahraničnej politike dokazuje, že jednotná zahraničná politika absentuje. Najlepším dôkazom je Andrej Danko, ktorý vytrvalo podmýva slovenskú zahraničnú politiku obdivom k nedemokratickým režimom. Ale aj Peter Pellegrini, ktorý na vylodenie spojencov v Normandii ako jediný štátnik EÚ spomínal v Moskve,” uviedli v stanovisku strany predseda SaS Richard Sulík a podpredsedovia strany Ľubomír Galko a Jana Kiššová.

    Podpísanie deklarácie nemôže podľa strany uspokojiť nikoho, kto vládnej reprezentácii vyčíta “dvojkoľajnosť” až nepriateľstvo voči spojencom v NATO.

    Traja najvyšší ústavní činitelia, prezidentka Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) a premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), sa podpísaním spoločnej deklarácie prihlásili k Spoločnému vyhláseniu ústavných činiteľov k prioritám členstva SR v EÚ a NATO z októbra 2017. Deklaráciu podpísali 27. júna na Bratislavskom hrade. 

    Deklarácia potvrdzuje proeurósku a proatlanickú orientáciu

    Podpísaním deklarácie potvrdili spoločnú zodpovednosť za zahraničnú politiku SR a vyjadrili verejný záväzok, že budú konať v súlade s touto dohodou. V deklarácii z októbra 2017 sa ústavní činitelia zaviazali, že budú spoločne dbať o jasnú a zodpovednú komunikáciu proeurópskej a proatlantickej orientácie SR, a to navonok v zahraničí aj voči občanom SR.

    Deklarácia tiež hovorila o tom, že ústavní činitelia podporujú budúcnosť Slovenska v jadre EÚ a kontinuálne prehlbovanie eurozóny.

     

    - Reklama -