Sulík: Ak sa Kiska stane premiérom, budem mu gratulovať ako prvý

    0
    Richard Sulík a Andrej Kiska (Autor: TASR)

    “Som pripravený a ochotný to robiť, ak nám voliči dajú mandát. Neuhnem, nezľaknem sa, naopak, pôjdem do toho plnou silou. Ale ak to tak nebude, nie som z toho nešťastný. To, že som sa nestal premiérom, ma neškrie ani trochu,” povedal na margo vývoja po posledných parlamentných voľbách, kedy SaS skončila druhá za Smerom-SD a Sulík spustil rokovania o vzniku stredopravej koalície.

    Aj v súčasnosti je presvedčený, že by takáto vláda bola pre Slovensko oveľa lepšia. “Ale, bohužiaľ, páni Béla Bugár (Most-Híd) a Radoslav Procházka (vtedy #Sieť) sa mali zamyslieť, čo by bolo lepšie a horšie. Ale mňa osobne to neškrie. Moje politické ciele už boli naplnené. Bol som predseda parlamentu, teraz som europoslanec. Ale som pripravený to robiť, ak nám voliči dajú mandát,” uistil.

    Ak chcel Sulík vytvoriť po voľbách koalíciu, vládnuť by musel aj s Borisom Kollárom (Sme rodina). V októbri Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) potvrdil pravosť dokumentov, ktoré ho spájajú s mafiou a pašovaním drog. Kollár to odmieta, tvrdí, že neviezli drogy, ale striebro. Porovnávať tento prípad s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom (Smer-SD), ktorého opozícia kritizuje pre kauzu Bašternák, však Sulík nechce. “Kaliňák je minister vnútra, je vyšetrovaný pre majetkové podvody a je vyšetrovaný svojimi podriadenými. To je asi stonásobný dôvod na to, aby odstúpil. Je to čerstvá vec, deje sa to teraz, kým u Kollára je to roky stará vec. Nie som z toho šťastný a nemyslím si, že je to správne, ale on bude najlepšie vedieť, čo, kedy a kde prevážal či pašoval. Ak by bol Kollár za čokoľvek vyšetrovaný, bol by som proti tomu, aby sa stal napríklad ministrom,” povedal Sulík.

    Dokumentom NBÚ však líder SaS verí. “Nemám dôvod neveriť. Ale takouto snahou by mohli preskúmať aj nahrávku Roberta Fica (Smer-SD),” odkázal.

    Sulík zároveň uznáva, že súčasná koalícia Smer-SD, Most-Híd a SNS je stabilnejšia, ako by bola prípadná stredopravá vláda. “Lebo kšefty spájajú. U nás by to mal Andrej Danko (SNS) ťažšie pri dosadení pochybných ľudí do funkcií. Napríklad rozpad #Siete by bol problém, ktorý by sme museli riešiť, ale určite by to bola čistejšia a slušnejšia koalícia,” myslí si.

    Na otázku, či by ju ako premiér dokázal udržať, Sulík odvetil, že už nie je nováčikom. “Už nie sme na začiatku, aj ja mám za tie roky nejaké skúsenosti. Navyše je to neporovnateľná situácia s rokom 2010, kedy sme boli ako vyorané myši,” uzavrel. 

    - Reklama -