Súdy sa musia rozhodnúť, či chcú korupciu trestať alebo chrániť

    0
    Robert Kaliňák (Autor: SITA)

    „Úrad inšpekčnej služby sekcie kontroly a inšpekčnej služby MV SR je oprávnený orgán na trestné stíhanie príslušníkov Policajného zboru,“ uvádza sa v stanovisku ministerstva, ktoré poskytlo agentúre SITA. Inšpekcia je podľa ministerstva jednou zo zložiek Policajného zboru, čo je vyšpecifikované v zákone o Policajnom zbore. Je priamo podriadená ministrovi vnútra SR, aby bola zaručená jej nezávislosť od ostatných štruktúr Policajného zboru. „Úrad inšpekčnej služby sekcie kontroly a inšpekčnej služby MV SR je službou Policajného zboru, úrad bol vytvorený ministrom vnútra SR na základe zmocnenia a je zložený z príslušníkov Policajného zboru. Tí sa pri výkone štátnej služby podieľajú na plnení úloh Policajného zboru,“ uvádza sa v stanovisku

    Útvary Policajného zboru riadi minister

    Podľa rezortu vnútra má minister zákonné kompetencie nielen kreovať, ale aj priamo riadiť útvary Policajného zboru, to znamená, že úrad inšpekčnej služby síce nie je súčasťou Prezídia Policajného zboru, to však nemení nič na fakte, že je súčasťou Policajného zboru. „Úlohy na úseku inšpekčnej služby plnia policajti – vyšetrovatelia, ktorí boli poverení na vykonávanie činností vo vyšetrovaní príslušným nadriadeným a ministrom vnútra SR, čiže na legálnom a legitímnom základe plnia zákonnú úlohu Policajného zboru vo vzťahu ku konkrétnej oblasti protispoločenskej činnosti, ktorou je trestná činnosť páchaná príslušníkmi Policajného zboru,“ dodáva ministerstvo.

    Čudné rozhodnutia Najvyššieho súdu SR

    Najvyšší súd SR na svojom stredajšom zasadnutí oslobodil bývalého policajta Matúša D. ktorý bol obžalovaný z toho, že si vyžiadal a prijal úplatok od zahraničného študenta s tým, že pozitívne ovplyvní výsledok jeho skúšky na lekárskej fakulte v Košiciach. Predseda senátu Štefan Harabin v odôvodnení rozsudku argumentoval aj tým, že inšpekcia rezortu vnútra, ktorá prípad vyšetrovala, funguje v rozpore so zákonom. „Sú aj rozhodnutia štrasburského súdu, že inšpekcia pod politikom je v právnom štáte neprípustná,“ povedal v súvislosti s tým, že inšpekcia je podriadená priamo ministrovi vnútra. Pred niekoľkými týždňami senát NS SR oslobodil pri rovnakej argumentácii aj iného expolicajta obžalovaného z korupcie.

    - Reklama -