Súdny dvor EÚ ponechal hnutie Hamas na zozname teroristických organizácií

    0
    Príslušníci palestínskeho hnutia Hamas pochodujú so zbraňami počas prehliadky (Autor: TASR)

    Hamas je významnou politickou silou na palestínskych územiach. Pri moci je v autonómnom pásme Gazy po víťazstve vo voľbách v roku 2006.

    Súdny dvor so sídlom v Luxemburgu vo svojom dnešnom rozhodnutí upozornil, že prvostupňový súd EÚ “nemal vymazať hnutie Hamasu z európskeho zoznamu teroristických organizácií” a vrátil spis na opätovné posúdenie.

    Prvostupňový súd v decembri 2014 prekvapujúco rozhodol, že EÚ nemá dostatok dôkazov na to, aby bol Hamas aj naďalej uvádzaný na “čiernom zozname” teroristických organizácií a aby voči jeho predstaviteľom boli uplatňované sankcie v podobe zmrazenia víz a aktív.

    Podľa prvostupňového súdu sa Únia rozhodovala skôr na základe informácií z tlače a internetu než na základe solídnych a overených argumentov.

    Rada EÚ, ktorá zastupuje členské štáty Únie, sa proti tomuto rozhodnutiu odvolala, čo hnutie Hamas označilo za “nemorálny čin”. Na európsky zoznam teroristických skupín bol Hamas zapísaný v  decembri 2001.

    Súdny dvor EÚ dnes však potvrdil predošlé rozhodnutie prvostupňového súdu z roku 2014 o vyradení separatistického hnutia Tigri oslobodenia tamilského Ílamu (LTTE) zo zoznamu teroristických skupín EÚ.

    - Reklama -