Súdna rada sa sťahuje. Po novom bude zasadať v Miestodržiteľskom paláci

    0
    Budova Najvyššieho súdu (Autor: SITA)

    Na slávnostné zasadnutie súdnej rady v nových priestoroch sú pozvaní najvyšší ústavní činitelia aj čelní predstavitelia justície, informovali  z kancelárie Súdnej rady SR.

    Celkové náklady na nevyhnutné úpravy a nákup zariadenia dosiahli 41 125 eur. Hradené sú z rozpočtu Kancelárie Súdnej rady SR. Relatívne nízke náklady sa podarilo dosiahnuť aj vďaka dobrej spolupráci s Úradom vlády SR pri odovzdaní budovy a výbere kancelárií. Neboli totiž nutné zásadnejšie rekonštrukčné práce v budove, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou, vysvetlili z kancelárie. Pokiaľ ide o zariadenie, v maximálnej miere sa snažili využiť justičné kapacity, teda prácu odsúdených v rámci kooperácie so Zborom väzenskej a justičnej stráže. Tam, kde to nebolo možné, či už z technických, alebo kapacitných dôvodov, postupovali štandardným obstarávaním.

    Priestory pre sídlo rade ponúkol premiér Robert Fico ešte minulý rok v januári. Súdna rada ale nechcela priestory paláca do prenájmu, chceli pre ňu zabezpečiť trvalé sídlo. Úrad vlády preto časť paláca vyhlásil za prebytočnú a ponúkol ju v Registri prebytočného nehnuteľného majetku Ministerstva financií SR. Rada o ne prejavila záujem a následne podpísala vo februári zmluvu o prevode dohodnutých dvoch pätín paláca do svojej správy. Palác je zrekonštruovaná baroková stavba, v ktorej v druhej polovici 18. storočia sídlila Miestodržiteľská rada. V súčasnosti sa podľa internetovej stránky využíva na reprezentačné účely, poskytuje rokovacie a ubytovanie priestory a aj stravovanie.

    Premiér Fico sa minulý rok vyjadril, že je zástancom troch druhov moci – zákonodarnej, výkonnej a súdnej. Pokiaľ zákonodarná a výkonná moc majú reprezentatívne budovy v podobe Úradu vlády SR a budovy Národnej rady SR, je čas otvorene hovoriť o tom, že aj súdna moc si zaslúži priestory reprezentatívneho charakteru. Okrem Súdnej rady SR spomínal, že je potrebné riešiť priestorovú situáciu Najvyššieho súdu SR a neskôr aj Generálnej prokuratúry SR.

    - Reklama -