Sudcovia by podľa šéfa rezortu spravodlivosti mali odchádzať do dôchodku automaticky vo veku 68 rokov

    0
    Gábor Gál (Autor: SITA)

    Gál takúto zmenu Ústavy SR odôvodnil potrebou obmeny sudcovského stavu a tiež praktickými problémami, keď súdy nevedia, či môžu nadsluhujúcim sudcom prideľovať spisy. V prípade stanovenia hranice až na 68 rokov podľa neho vzniká dostatočný časový priestor pre sudcov, ktorí dosiahli dôchodkový vek, ale ešte sa cítia byť zdatní ostať v talári.

    „Bol by tu dostatočný priestor na to, aby sudcovia, aj keď dosiahnu svoj dôchodkový vek a ešte budú zdatní, aby mohli ostať v talári, ale na druhej strane by sa zabezpečila pre spoločnosť pravidelná sudcovská výmena a riešilo by sa aj to, aby sme nemali nedostatky pri obsadenosti niektorých súdov,“ odôvodnil minister v pondelok.

    S návrhom ministra sa dá súhlasiť, reagovala na Gálovu iniciatívu predsedníčka Súdnej rady Lenka Praženková, ktorá nesúhlasí s tým, aby sudcovia končili už po dovŕšení veku 65 rokov, ako je to v súčasnosti. „Dá sa s tým súhlasiť, pretože naozaj aj zvýšenie tej hranice by som ja privítala, nie 65 rokov, ale vyššia veková hranica,“ uviedla v pondelok na zasadnutí Súdnej rady. Poukázala na to, že kvalitný aktívny sudca vie vykonávať funkciu aj v neskoršom veku. „Nie je to fyzicky náročná práca, ide o duševnú prácu,” vysvetlila.

    Stanovenie presnej hranice však podľa Praženkovej je v niečom aj problematické. Uznala, že to na jednej strane rieši výhrady o subjektívnom a individuálnom rozhodovaní Súdnej rady a prezidenta a o nerovnakom metri pre všetkých sudcov. Nebude však podľa nej možné operatívne riešiť výpadky alebo nedostatok sudcov na súdoch. „Doriešiť bude treba, akým spôsobom by sa mohlo reagovať na to, keď nastane situácia, že viac sudcov dosiahne ten vek a odišli by z výkonu funkcie, ako ich v systéme operatívne nahradiť,“ upozornila.

    Na pôde Súdnej rady sa momentálne zastavil proces odvolávania sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov. Predsedníčka Praženková to ešte vo februári odôvodnila personálnymi problémami súdnictva – že sa historicky prvým vlaňajším hromadným výberovým konaním nepodarilo naplniť databázu voľných miest sudcov. Jarný hromadný výber sudcov sa uskutoční v júni. 

    Prezident SR Andrej Kiska na to reagoval vyhlásením, že očakáva, že Súdna rada v novom zložení a pod novým vedením bude postupovať ako jej predchodkyňa a bude mu návrhy doručovať. „Prezident predpokladá, že Súdna rada bude postupovať v zmysle ústavy a pošle prezidentovi zoznam sudcov nad 65 rokov,“ reagoval hovorca prezidenta Roman Krpelan.      

    Kiska je presvedčený, že sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov, je zásadne potrebné odvolávať tak, ako to predpokladá ústava a zákony. Po nástupe do funkcie kritizoval, že jeho predchodcovia nevyužívali zákonnú úpravu, proces odvolávania sudcov takmer nefungoval a prax v tejto oblasti bola neprehľadná. Navrhol aj zmenu, ktorá by dosiahnutie veku sudcu spájala s automatickým zánikom jeho funkcie.

    - Reklama -