Sudca sa postavil samotnému Trumpovi a dal stopku protiimigračnému dekrétu. Šéf Bieleho domu to nechce nechať len tak

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Trump súčasne vyjadril odhodlanie bojovať za presadenie svojho dekrétu, v prípade potreby až na Najvyššom súde USA. “My zvíťazíme,” uistil svojich stúpencov na zhromaždení v Nashville.

    Podľa prezidenta havajský sudca svojím rozhodnutím bezprecedentne prekročil svoje právomoci. 

    Sudca federálneho okresného súdu v Honolulu Derrick Watson v stredu rozhodol o dočasnom pozastavení platnosti dekrétu po tom, ako si vypočul argumenty právnych zástupcov štátu Havaj. Trumpovo nariadenie má podľa nich diskriminačných charakter a spôsobí ujmu moslimským obyvateľom Havaja, zahraničným študentom a pracovníkom a negatívne ovplyvní miestny turistický ruch.

    Podľa sudcu Watsona by uplatnenie Trumpovho dekrétu spôsobilo štátu Havaj finančné straty. Vláda pritom podľa neho dostatočne presvedčivo nedokázala, že k vydaniu nariadenia viedli reálne hrozby pre národnú bezpečnosť USA. Podľa sudcu sa pravdepodobne podarí preukázať, že Trumpov je v rozpore s prvým dodatkom k americkej ústave, ktorý zakazuje diskrimináciu na základe náboženstva. 

    Trump svojim dekrétom zo 6. marca na 120 dní zastavil prijímanie utečencov a na 90 dní zakázal vydávať nové víza občanom zo šiestich prevažne moslimských krajín, konkrétne zo Sýrie, Iránu, Líbye, Somálska, Sudánu a Jemenu. Havajský sudca stihol dekrét zablokovať len niekoľko hodín predtým, ako mal dnes vstúpiť do platnosti. 

    - Reklama -