Súd povolil mestu Vellinge zakázať žobranie na verejnosti

    0
    Muž žobranie žobrák banka (Autor: TASR)

    “Je pozitívne, že teraz môžeme uskutočniť rozhodnutie, ktoré sme urobili pred vyše rokom,” uviedla šéfka miestnej samosprávy Carina Wutzlerová. Dodala, že zákaz žobrania by sa mal začať okamžite uplatňovať na piatich miestach vrátane hlavného námestia vo Vellinge. 

    Zmienená samosprávna oblasť má okolo 35.000 obyvateľov. Podľa mnohých z nich narúšajú žobráci verejný poriadok močením a odpadkami, ktoré na uliciach nechávajú. 

    Aktivisti a ľudskorávne organizácie ako Amnesty International sa k zmienenému zákazu stavajú kriticky, pričom tvrdia, že postihne najmä rómskych migrantov z krajín Európskej únie.

    Wutzlerová je členkou stredopravej konzervatívnej Umiernenej strany. Prijatie obdobného zákazu žobrania na verejnosti zvažovali aj ďalšie švédske obce, na čele ktorých sú jej stranícki kolegovia, no aj tie, vedené členmi Sociálnodemokratickej strany. Naopak radnica v metropole Štokholm, vedená štvorkoalíciou, ktorej členom sú aj zelení, takýto zákaz zavádzať neplánuje. Na Twitteri to uviedol predstaviteľ radnice Jan Jönsson z Liberálnej strany, zodpovedný za sociálne záležitosti. 

     

    - Reklama -