Súboj o kreslo šéfa KDH naberá na obrátkach. Udrel odzadu, a to sa nerobí, asi má zlého trenéra, rozohnil sa Hlina. KDH má viac ako na sedem percent, vracia úder Vašečka

    0
    Alojz Hlina v relácii V politike (Autor: ta3.com)

    Vašečka by mohol dostať funkciu v predsedníctve, súvisela by s regiónmi alebo konzíliom, uviedol Hlina. Ľudí na tento post navrhuje podľa stanov predseda KDH a ešte nie sú obsadené. „Čakal som na veľké mená a Richard Vašečka tento predpoklad spĺňa,“ povedal. 

    Hlina naznačil, že Vašečka vstúpil do ringu o predsednícky post za nefér podmienok. „Stále verím, že to nie je ten Richard, za akého sa prezentuje,“ povedal s tým, že má asi zlého trénera a radí mu vymeniť ho. 

    „Udrel odzadu, a to sa nerobí, povedal šéf KDH v narážke na fakt, že Vašečka ho vyzýva na boj o dôležitý post v čase, keď dostal hnutie z dna. Vnútrostranícky zápas by však podľa Hlinu mal zostať vnútri strany. Vašečku v KDH napriek tomu víta, pýta sa však, prečo o tento post nemal záujem v roku 2016, keď bolo hnutie z hľadiska preferencií voličov slabé a „teplo parlamentu bolo ďaleko“. Šéf KDH sa tiež spýtal, či má  tím meniť kapitána, keď vyhráva.

    „V marci 2016 KDH bolo, kde bolo. Bolo na zemi, zranené, zronené, každý, kto šiel okolo si kopol. Už sa robil nad nami krížik, už nás pochovávali,“ pripomenul Hlina. Po marci 2016 však iniciovali nevyhnutnú prvú fázu – záchrany a konsolidácie. „My sme pikovali k zemi, tesne nad zemou sa nám to podarilo otočiť a teraz môžeme s kľudom, s prehľadom povedať vybavené,“ konštatoval šéf KDH.

    Podľa neho je teraz strana v druhej fáze, teda fáze vytesňovania politického priestoru, resp. robenia poriadku v stredopravom konzervatívnom priestore. „Naozaj v tom našom priestore, ktorý je z prirodzenosti náš, bol už kdekto. Teraz tam upratujeme, robíme v tom poriadok a darí sa nám. Prechádzame do tretej fázy,“ upozornil Hlina na fázu rastu a označil ju za úplne organickú, keďže na Slovensku sú stovky kostolných veží.

    Keď chcete aby vás všetci milovali, predávajte zmrzlinu

    Hlina tvrdí, že má v KDH dostatočnú podporu. Pripomína však, že hovorí o subjektívnom pocite. Podporu mu vyjadrili aj členovia predsedníctva KDH. Po svojom neúspechu by automaticky nehovoril o odchode, no zvažoval by ho. Podotkol, že prvýkrát vôbec bol predseda KDH na sneme v Revúcej, ide však aj do Nového mesta, Považskej Bystrice. „Myslím si, že mám podporu primeranú tomu, koľko energie človek vydá,“ povedal a odvolal sa na „piatacko-šiestacku fyziku“.

    Myslí si, že uskutočnené zmeny po jeho príchode môžu prekážať niektorým bývalým poslancom či europoslancom. Konkrétne spomenul zásadu „trikrát a prestávka”, ktorú prijala Rada KDH. „Niektorí si mysleli, že budú na istých postoch doživotne,” uviedol. Kým on z OĽaNO odišiel po pol roku, Vašečka ostal 6 rokov v priestore, kde sa nevolil predseda a ktorý má „v zásade s demokraciou máločo spoločné“. „Poučovať nás o demokracii mi príde trošku nenáležité,“ ozrejmil Hlina a označil to za atak na stranu plnú „spoluvinníkov“, ktorí to dopustili. Keď zmenili stanovy, hlasovalo za to takmer 300 delegátov, pričom keby sa nezmenili, nebola by dohoda v rámci VÚC volieb a opozícia by ich nevyhrala.

    V KDH je okolo desaťtisíc členov, nedá sa preto očakávať, že všetci budú spokojní. Platí však rozhodnutie väčšiny, ako je to v demokracii zvykom. „Keď chcete aby vás všetci milovali, choďte predávať zmrzlinu,“ zavtipkoval predseda kresťanských demokratov. Na priamu otázku moderátora relácie sa vyjadril, že so Smerom vládnuť nemieni, s SNS a Most-Híd si to vie predstaviť.

    Vašečka rozmýšľal o vstupe do KDH posledný štvrťrok. Dovtedy bol predsedom poslaneckého klubu OĽaNO. Nakoniec sa rozhodol kandidovať aj na post predsedu hnutia po komunikácii s viacerými členmi KDH. Bojovať v takomto čase o predsednícky post sa rozhodol z dôvodu viacerých ponúk zvnútra hnutia. „V roku 2016 som takúto ponuku nedostal,“ odkázal Hlinovi s tým, že v KDH je nespokojnosť.

    Vašečka tvrdí, že ponuku vstúpiť do KDH by prijal aj vtedy, ak by ho neprehovárali na predsednícky post. Myslí si, že je dobrý a silný kandidát. O neférovosti by nehovoril, zdôrazňuje legitimitu demokratickej súťaže. „Prácu Alojza Hlinu oceňujem a ďakujem mu za ňu, ale KDH má na viac ako na sedem percent a má väčší potenciál pritiahnuť k sebe nových členov i voličov,“ uviedol Vašečka s tým, že Hlina z toho nevie dostatočne vyťažiť.

    „KDH musí prestať hovoriť o záchrane, je potrebné hovoriť o obrovskom potenciáli a zásadnom raste, kvalitatívnom aj kvantitatívnom, lebo ja vidím KDH oveľa väčšie a významnejšie,“ povedal tiež čerstvý odídenec z OĽaNO.

    „Okrem iného dokážem spájať nielen zvnútra, ale aj navonok,“ odkázal Hlinovi Vašečka. Myslí si, že vie dobre komunikovať s lídrami v celom spektre. „A ani naťahovačky okolo komunálnych volieb so mnou nehrozia, pretože nemám neuvážené vyjadrenia,“ povedal Vašečka. V programe KDH by chcel dať väčší dôraz na školstvo a zdravotníctvo. Hnutie „nechce iba zachraňovať, chce z neho urobiť silného partnera vo vláde“.

    Vašečka už nechce komentovať dianie v OĽaNO. Hlina mu totiž vytkol, že tam nefunguje demokracia, a preto z klubu odišiel. Na margo komunálnych volieb Hlina uviedol, že má záujem baviť sa o spolupráci so SaS a OĽaNO a verí v dohodu. „K stolu neprídeme po kolenačky a ak sa nedohodneme, do komunálnych volieb pôjdeme samostatne,“ dodal Hlina s tým, že synergia ich ťahá dopredu, ale môžu prevládnuť emócie.

    Nového predsedu KDH si budú kresťanskí demokrati voliť na sneme 17. marca v Ružomberku.

    Autor: rp, TASR

    - Reklama -