Sú to fantasticky skorumpované krajiny, preriekol sa premiér. Zachytili to kamery a nastal poprask

    0
    Britský premiér David Cameron a arcibiskup z Canterbury na oslave 90. narodenín kráľovnej Alžbety (Autor: SITA)
    Premiér pri svojich výrokoch o „fantasticky skorumpovaných krajinách“ zrejme nepočítal s tým, že je v zábere kamery BBC. Britská spravodajská televízia záznam okamžite vypustila do sveta a všetci si mohli pozrieť, čo premiér Cameron preberal s kráľovnou počas slávnostnej recepcie na počesť jej 90. narodenín. 
     
    Servítku pred ústa si predseda britskej vlády nedal ani pred kráľovnou, keď hovoril o lídroch, ktorí prídu na štvrtkový antikorupčný samit do Londýna. „Do Británie príde niekoľko lídrov fantasticky skorumpovaných krajín. Nigéria a Afganistan sú pravdepodobne dve najskorumpovanejšie krajiny na svete,“ poznamenal Cameron. 
     
    Zachrániť situáciu sa snažil arcibiskup z Canterbury Justin Welby, ktorý na obranu nigérijského prezidenta rýchlo dodal: „Ale práve tento konkrétny prezident nie je skorumpovaný, veľmi sa snaží.“ 
     
    Trápnu situáciu sa snažil zachrániť a zaklincoval hovorca dolnej komory parlamentu John Bercow. „Predpokladám, že pricestujú na vlastné náklady?“ opýtal sa Bercow v reakcii na poznámku arcibiskupa z Canterbury. 
     
    V tejto chvíli sa krátky záznam rozhovoru končí, ale krátke video stačilo na to, aby spôsobilo diplomatické faux pas. Vlani zvolený nigérijský prezident Muhammadu Buhari, ktorý svoju kampaň postavil práve na boji proti korupcii, uviedol, že je z Cameronových slov „šokovaný“. Afganská diplomacia len skonštatovala, že takéto označenie je pre krajinu „neférové“. 
     
    Štátnici si budú môcť svoje názory vymeniť na nadchádzajúcom samite proti korupcii, ktorý sa zajtra začína v Londýne.
     
    VIDEO Cameron o fantasticky skorumpovaných krajinách
     
    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.
     
    - Reklama -