Študentky na parížskej univerzite vyhlásili Deň hidžábu. Akcia vyvoláva reakciu školy aj verejnosti

    0
    Moslimské ženy. Ilustračné foto (Autor: ReproFoto: Youtube)

    Na parížskej univerzite usporiadali študenti verejnú akciu v snahe demystifikovať nosenie šatky cez tvár a pozvali všetkých, aby si vyskúšali, aké to je nosiť hidžáb, čo vyvolalo ostrú diskusiu.

    Študenti tak chcú bojovať proti stigme tých, ktorí vo Francúzsku chcú nosiť hidžáb, zo zákona však nemôžu. Zároveň sa tiež vymedzili proti premiérovi Manuelovi Vallsovi, podľa ktorého je hidžáb politický symbol “zotročenia žien”.

    Ešte pred kontroverzným vyjadrením francúzskeho premiéra odsúdila celú kauzu ministerka pre práva žien Laurence Rossignolová, ktorá ženy nosiace hidžáb prirovnala k “černochom, ktorí prijímali otroctvo”.

    Podľa študentskej organizácie Národného frontu však snaha demýtizovať hidžáb vychádza zo “stredostavovského odtrhnutia od sociálnej reality” a vyvoláva závraty. Na druhej strane akciu plne podporovali univerzitné feministky, ktoré pripomenuli, že je jedno, čo má žena na sebe, kritizovať ju budú vždy, či už je to minisukňa, alebo šatka okolo hlavy.

    Univerzita sa od akcie verejne dištancovala s tým, že ide o kontroverznú otázku, ktorá provokuje veľa emócií a postojov.

    Celý text TU.

    - Reklama -