Studená sprcha pre utečencov. Konkrétne pre slobodných mužov bez rodín

    0
    Kanadský premiér Justin Trudeau (Autor: SITA)

    „Kanada bude v rámci masového presídľovania utečencov prijímať iba celé rodiny, samotné ženy a deti, zatiaľ čo nezadaných mužov, ktorí predstavujú bezpečnostné riziko, odmietne,“ uvádza The Guardian. Ide o ďalšiu z mnohých reakcií na parížske teroristické útoky, ktoré predstavil nový kanadský premiér Justin Trudeau za účelom urýchlenia plánovaného prijatia 25 000 utečencov.

    Kanadský veľvyslanec v Jordánsku Bruno Saccomani medzitým potvrdil, že presídľovanie utečencov z utečeneckých táborov v Jordánsku, Libanone a Turecku by malo začať od prvého decembra. Podľa Saccomaniho bude celá operácia stáť zhruba 900 miliónov amerických dolárov.

    Informáciu, že Kanada nebude prijímať nezadaných mužov, priniesla stanica CBC. Kanadská vláda ju zatiaľ oficiálne nepotvrdila, ale aj tak sa niektorí jej členovia k správe vyjadrili. „Všetci títo utečenci sú zraniteľní, niektorí však viac ako ostatní – napríklad ženy, rodiny a členovia utláčaných náboženských skupín,“ povedal predseda provincie Québec Philippe Couillard. O obmedzení prijímania nezadaných mužov však nepovedal ani slovo.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    Podľa Faisala Alazema zo Sýrsko-kanadskej rady, neziskovej organizácie, ktorá sa zaoberá utečencami, sa dal takýto postup čakať. „Je to kompromis,“ opísal situáciu. „Nejde o ideálny scenár, ako ochrániť zraniteľných ľudí – ženy, deti, ale aj mužov. Myslím si však, že to, čo sa stalo v Paríži, v mnohých ohľadoch zmenilo dynamiku a verejnú diskusiu.“

    V súčasnosti je podľa prieskumov verejnej mienky viac ako polovica Kanaďanov proti urýchlenému prijímaniu utečencov. Premiér za svoje rozhodnutia, ktoré ho pôvodne dostali do funkcie, čelí kritike verejnosti a vláda sa snaží upokojiť obyvateľov argumentom, že ich bezpečie je stále jej hlavnou prioritou.

    Podľa správ kanadských médií však Trudeau plánuje dostať do Kanady približne 900 sýrskych utečencov denne. Ministerka zdravotníctva Jane Philpottová tieto správy odmietla s tým, že nie sú aktuálne, ale konkrétne čísla neuviedla.

    autor: spa

    - Reklama -