Stretunutie Putin-Orbán v Moskve bude hlavne o energetických otázkach

    0
    Ruský prezident Vladimir Putin a maďarský premiér Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Szijjártó dodal, že energetika je jedným z najdôležitejších, ak nie najdôležitejším prvkom maďarsko-ruskej spolupráce. Tá zahŕňa rozšírenie atómovej elektrárne v Paksi, ktoré je z hľadiska maďarskej energetickej bezpečnosti a udržiavania nízkych cien energií mimoriadne významné.

    Maďarský minister zahraničných vecí už v pondelok rokoval v Moskve s viacerými členmi ruskej vlády. Pre maďarskú verejnoprávnu televíznu stanicu M1 uviedol, že spolupráca Maďarska s Ruskom prináša maďarskej ekonomike čoraz viac úžitku. Podotkol, že na rok 2019 už existuje dohoda o nákupe 4,3 miliardy kubických metrov zemného plynu – úlohou teraz je zabezpečiť dodávky plynu aj na rok 2020.

    Budapešť s Moskvou podľa jeho slov rokuje aj o rozvoji finančnej spolupráce. Szijjártó pripomenul, že pred sankciami Európskej únie voči Rusku bolo Rusko druhým najdôležitejším obchodným partnerom Maďarska, teraz je iba dvanástym.

    Maďarský expert na Rusko András Rácz v súvislosti so schôdzkou pre internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság poznamenal, že Orbán absolvuje v Moskve nepríjemnú návštevu, o ktorej nikto nevie, komu vlastne prospeje.

    Orbánova návšteva dostáva podľa jeho vyjadrenia iný rozmer po minulotýždňovom schválení kritickej správy o stave demokracie v Maďarsku poslancami Európskeho parlamentu. “Nebolo by prekvapujúce, keby maďarská vláda chcela vzťahy s Ruskom demonštratívne využiť na to, aby ukázala, že ak nás nechcú v Európe, tak v Moskve sme ešte vítaní,” domnieva sa analytik.

    “O Putinovi krajiny Západu – medzi nimi aj spojenci Maďarska – presne vedia, že priebežne nehovorí pravdu. Naposledy sa to potvrdilo minulú stredu (12.9.), keď vyhlásil, že ruské úrady poznajú identitu osôb podozrivých v kauze Skripaľ a že ide o civilné osoby, teda nie o agentov tajnej služby,” povedal historik Zoltán Sz. Bíró.

    Dôvodom, že Orbánovi aj napriek tomu záleží na udržiavaní vzťahu s Moskvou, je skutočnosť, že sa blížia voľby do EP, v ktorých – ako maďarský premiér dúfa – posilnia pravicové populistické sily správajúce sa k Rusku celkom tolerantne. So svojimi pravidelnými stretnutiami s Putinom dvakrát ročne by Orbán mohol tento dobrý vzťah demonštrovať a pasovať sa do pozície vodcu medzi populistami, zdôraznil Bíró.

    Výstavba dvoch nových blokov atómovej elektrárne v Paksi podľa historika mešká. Dôvodom by mali byť prieťahy v povoľovacom procese. Za tým môže byť skutočnosť, že niektorí členovia Orbánovho kabinetu už prišli na to, že tento obchod nie je až taký výhodný, ale nechcú z neho vystúpiť. Existujú analytici, ktorí nevylučujú, že cieľom je stiahnuť čo najviac peňazí z ruského úveru a dostať ich do súkromných rúk.

    Maďarsko-ruské priateľstvo nie je podľa Bíróa bezoblačné. Najmä mladšia generácia Maďarov je jasne západne orientovaná, a to aj napriek tomu, že maďarská vláda sa všemožne snaží o Moskve vytvoriť priaznivý obraz, čo nemá mnoho spoločné s realitou, povedal maďarský historik.

    - Reklama -