Stretnutie lídrov V4 s Junckerom a talianskym premiérom potvrdilo, že migráciu nemôžeme riešiť kvótami a potrebujeme ju zastaviť mimo Európy, vyhlásil Babiš

    0
    Andrej Babiš (Autor: TASR)

    Po skončení rokovaní lídrov V4 s Gentilonim a Junckerom to pre médiá uviedol nový český premiér Andrej Babiš (ANO).

    „Dnešné stretnutie potvrdilo našu dlhodobú stratégiu, že migráciu nemôžeme riešiť kvótami, ktoré zásadne odmietame, a že potrebujeme zastaviť migráciu mimo Európy,“ uviedol Babiš. V tejto súvislosti pripomenul, že odmieta aj novú reformu dublinského azylového systému, lebo tá rovnako obsahuje kvóty pre utečencov.

    S odkazom na spoločný projekt krajín V4 v Líbyi pripomenul, že len Taliansko má otvorený komunikačný kanál s Líbyou, aj preto to treba podporovať a pokúšať sa presadiť spoločné projekty.

    Talianska vláda Paola Gentiloniho tvrdí, že kvóty pre utečencov nemožno vymeniť za externú pomoc zameranú na migráciu. Babiš však upozornil, že vo štvrtok dopoludnia lídri V4 s talianskym premiérom o kvótach nehovorili a zamerali sa na spoločný projekt v hodnote 35 miliónov eur, do ktorého prispejú štyri stredoeurópske krajiny rovnakým dielom.

    Babiš potvrdil, že lídri EÚ budú počas pracovnej večere na samite debatovať o migrácii, kde podľa vlastných slov podporuje najnovšie stanovisko predsedu Európskej rady Donalda Tuska, ktorý pred samitom vyhlásil, že systém kvót pre utečencov sa ukázal ako neúčinný. „Povedal to, čo si všetci myslíme, a mal tú odvahu to povedať aj za cenu kritík,“ skonštatoval český premiér.

    - Reklama -