Stretnutie EÚ a Číny zrušili. Dôvod odloženia je jasný

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: TASR)

    V telefonátoch medzi Merkelovou, predsedom Európskej rady Charlesom Michelom a čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom sa lídri zhodli, “že stretnutie sa vzhľadom na celkovú pandemickú situáciu nemôže uskutočniť v plánovanom čase, ale musí sa odložiť”, oznámil hovorca kancelárky Steffen Seibert.

    Samit sa mal konať 14. septembra v Lipsku a mal to byť kľúčový moment vo vzťahoch EÚ s Čínou, ale pandémia koronavírusu medzitým zásadne narušila cestovanie po svete.

    Koronavírus sa prvýkrát objavil v Číne vlani v decembri a odvtedy usmrtil vo svete vyše 382.000 ľudí, ako ukazujú údaje z oficiálnych zdrojov.

    Si Ťin-pching vo svojom telefonáte s Merkelovou povedal, že Čína “je pripravená spolupracovať s Nemeckom a Európskou úniou” v celej škále záležitostí, ako napísala čínska štátna tlačová

    Samit sa bude konať neskôr a podrobnosti o ňom prediskutujú čoskoro.

    Európska únia sa snaží vystupovať ako prostredník medzi Čínou a Spojenými štátmi.

    Vzťahy medzi Čínou a 27-člennou Úniou nedávno však poznačilo napätie, spôsobené ekonomickou rivalitou, pochybnosťami o zámeroch Číny v Hongkongu a obavami niektorých členov EÚ z čínskeho dodávateľa telekomunikačných zariadení Huawei. Obavy v Bruseli spôsobuje aj snaha Číny nalákať niektoré štáty EÚ na programy ekonomickej spolupráce, pripomenula agentúra AP.

    - Reklama -