Stretávanie takých ľudí na uliciach nebudeme tolerovať, odkázala Merkelová po hovorcovi do mesta Chemnitz

    0
    Angela Merkelová na veľkoplošnej obrazovke na predvolebnom stretnutí v Passau (Autor: Václav Fiala)

    Server denníka Neue Ruhr Zeitung sa rovnako ako ďalšie nemecké médiá venuje situácii v Chemnitzi. Priniesol slová nemeckej kancelárky Angely Merkelovej z CDU/CSU, ktorá ústami svojho hovorcu Steffena Seiberta odsúdila demonštrácie konajúce sa v meste.

    „Stretávanie ľudí, ktorí sa rozhodnú po uliciach naháňať inak vyzerajúcich občanov mesta a pokúšajú sa šíriť nenávisť na uliciach, nebudeme tolerovať,“ vyhlásil hovorca.

    V Chemnitzi podľa servera skutočne rastie napätie, Afganec Saifullah Z., ktorý žije v meste už nejaký čas, štyri roky, o tom vie svoje. Žil si pomerne spokojne a z ničoho nič musí čeliť prenasledovaniu v uliciach mesta. Pod okom mu pribudol monokel a jeden poriadny šrám na tvári. „Nevedel som, že to príde, zrazu som ležal na zemi a bili ma,“ hovorí 20-ročný Afganec kostrbatou nemčinou. Na chvíľu stratil vedomie. S otrasom mozgu skončil v nemocnici.

    Celý útok videl Saifullahov kolega Jibril Ali A., utečenec zo Somálska. „Utekal som na nich príliš rýchlo, tak mi nič neurobili,“ podotkol. Kto nestačil jeho rýchlym nohám? Sedem maskovaných mužov. Boli oblečení celí v čiernom, na tvári mali čierne masky.

    Polícia k tomu dodala, že útoku sa zúčastnili víkendoví demonštranti, ale vraj ich nebolo sedem, boli štyria.

    Obaja priatelia tvrdia, že útoky na žiadateľov o azyl nie sú vôbec ojedinelé. Keď sa idú uchádzať o prácu alebo dochádzajú na hodiny nemčiny, utečenci vraj väčšinou chodia radšej vo dvojici. Často vraj premýšľajú, či sa vôbec odvážia vyjsť na ulicu, alebo radšej zostanú doma.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -