Strelec z Kalifornie bol zradikalizovaný. S manželkou mohli spáchať aj ďalší útok. Čo ešte odhalila polícia?

    0
    Zásah polície v komplexe Inland Regional Center (Autor: reprofoto, ABC News)

    Očividná radikalizácia Farooka, ktorý je spoločne s manželkou Tashfeen Malikovou podozrivý zo spáchania stredajšej masakry v San Bernardine, podľa zdrojov CNN mohla mať vplyv na jeho konanie, zatiaľ čo za ďalší možný motív označujú “krivdy na pracovisku”. Z dostupných informácií totiž vyplýva, že manželia moslimského vierovyznania spustili paľbu na hostí predvianočného večierka v miestnom zariadení sociálnych služieb, kde Farook pracoval.

    Farook a Maliková sa na osudnom večierku predtým sami zúčastnili, predčasne však odišli za “napätých okolností”. Následná streľba si podľa aktuálnych údajov agentúry AP vyžiadala 14 mŕtvych a 21 zranených. Farooka i Malikovú po úteku z miesta činu zastrelili policajti.

    Americkí predstavitelia po stredajšej udalosti v San Bernardine vyhlasovali, že Farook ani Maliková neboli medzi osobami, o ktoré by sa zaujímala FBI alebo sa nachádzali na zozname potenciálnych radikálov. Podľa zdrojov CNN však Farook prostredníctvom telefónu a sociálnych sietí komunikoval s “viac než jednou” osobou vyšetrovanou pre terorizmus.

    Náčelník polície v San Bernardine dnes navyše informoval, že v byte Farooka a Malikovej našli tisíce nábojov, 12 takzvaných rúrkových bôb, ako aj “stovky nástrojov” použiteľných na výrobu výbušných zariadení. Predpokladá sa preto, že boli schopní spáchať i ďalší útok.

    Americký prezident Barack Obama počas dnešného vystúpenia povedal, že vyšetrovatelia stále nevedia, či streľba v San Bernardine súvisela nejako s terorizmom. Vyzval pritom všetkých Američanov, aby urobili všetko vo svojich silách na zabránenie ďalším podobným násilnostiam, zatiaľ čo kongresmani by mali podľa neho sťažiť zločincom prístup k zbraniam.


     

    - Reklama -