Strelec v Štrasburgu počas útoku vykrikoval: Alah je veľký! Z miesta činu ušiel taxíkom

    0
    Bezpečnostné sily v Štrasburgu sú aktuálne rozmiestnené vo veľkom počte. Na snímke policajti hliadkujú na tamojšej železničnej stanici. (Autor: TASR)

    Muž, ktorý v utorok večer spustil paľbu do ľudí v blízkosti vianočných trhov v Štrasburgu, podľa výpovedí svedkov vykrikoval “Alláhu akbar!”, čo v preklade znamená “Boh je veľký”. Na tlačovej konferencii o tom v stredu informoval parížsky prokurátor Rémy Heitz. Ďalej uviedol, že polícia v noci na stredu zadržala štyri osoby napojené na hlavného podozrivého zo spáchania tohto útoku.

    Na tlačovej konferencii Heitz spresnil, že útočník bol vyzbrojený strelnou zbraňou a nožom. Svedkovia počuli, ako počas útoku kričí “Alláhu akbar!”. Strieľal aj na vojakov, ktorí na ulici hliadkovali v rámci operácie Sentinelle a ktorí streľbu opätovali, pričom ho zranili do ramena.  Páchateľ následne z miesta činu ušiel. Použil na to taxík, ktorého vodiča žiadal, aby ho odviezol do štvrte Neuhof. Podľa prokurátora muž taxikárovi povedal, že v utorok ráno polícia uňho doma urobila bytovú prehliadku a našla tam granát. Práve tieto informácie vyšetrovateľom pomohli identifikovať páchateľa streľby v Štrasburgu. Pri vystupovaní z taxíka muž opäť narazil na policajnú hliadku a znova došlo k prestrelke. Momentálne je podozrivý stále na úteku. Heitz na tlačovej konferencii informoval, že pri útoku v Štrasburgu zahynuli dve osoby a ďalšia je stave mozgovej smrti. Zranených bolo 12 osôb, pričom stav šiestich z nich je veľmi vážny.

    Prokurátor spresnil, že strelcom bol zrejme Chérif C., narodený 24. februára 1989 v Štrasburgu, ktorý bol pre políciu aj justíciu ako mnohonásobný delikvent “veľmi známou” osobou. V minulosti bol odsúdený nielen vo Francúzsku, ale aj v Nemecku a Švajčiarsku.  

     V roku 2016 bol útočník odsúdený za vylúpenie zubnej ordinácie a lekárne

    Francúzska polícia už skôr potvrdila, že útočník – ktorý je stále na úteku – uvádzaný ako Chérif C., má 29 rokov a bezpečnostné zložky ho od roku 2016 evidovali v tzv. spisoch S (“S” ako štátna bezpečnosť) kvôli jeho islamistickej radikalizácii. Francúzskym a dokonca aj nemeckým úradom bol známy kvôli sérii trestných činov z minulosti.

    “Je známy kvôli zločinom, ktoré nesúvisia s terorizmom, nebol známy kvôli trestným činom, čo by súviseli s terorizmom,” uviedol pre francúzske médiá štátny tajomník ministerstva vnútra Laurent Nuňez. RTBF pripomenula, že strelec z vianočných trhov v Štrasburgu strávil kvôli viacerým vlámaniam a krádežiam nejaký čas za mrežami v Nemecku. V roku 2016 bol odsúdený súdom v Singene (Bádensko-Württembersko) na dva roky a tri mesiace väzenia za vylúpenie zubnej ordinácie v Mainzi a lekárne v meste Engen.

    Podozrivý vraj nikdy nemal záujem pridať sa k radikálnym moslimským bojovníkom

    Nemecká tlačová agentúra DPA v tejto súvislosti pripomenula, že podozrivý bol pre vlámania odsúdený na trest odňatia slobody v roku 2008 aj vo Francúzsku a v roku 2013 vo Švajčiarsku. Za mrežami mal stráviť viac ako štyri roky ešte predtým, než sa dostal do väzenia v Nemecku.

    “Počas jeho pobytov vo väzení bola zaregistrovaná jeho radikalizácia, čo však pri výkone svojej náboženskej praxe nedal nikdy najavo,” povedal Nuňez. Štátny tajomník pre spravodajský kanál FranceInter zároveň dodal, že podozrivý nikdy nemal záujem vycestovať do Sýrie a pridať sa k radikálnym moslimským bojovníkom.

    Podľa prvých správ o útočníkovi ide o muža, ktorý vyrastal so šiestimi súrodencami v rodinnom dome v Štrasburgu. Po dokončení školy pracoval v rámci verejnoprospešných služieb, avšak od roku 2001 bol nezamestnaný. RTBF upozornila, že podľa zdrojov blízkych k prokuratúre mal byť podozrivý v utorok ráno zadržaný kvôli bežnému policajnému vyšetrovaniu, podarilo sa mu však uniknúť pred políciou.

    Le Figaro: Polícia zadržala dvoch bratov predpokladaného útočníka

    Francúzska polícia údajne zadržala dvoch bratov predpokladaného páchateľa utorkového útoku v historickom jadre mesta Štrasburg. Na svojej webovej stránke to v stredu uviedol denník Le Figaro. Na jedného z nich viedli francúzske tajné služby spis typu S, čo znamená, že ho podozrievajú z islamistickej radikalizácie.

    Agentúra AFP informovala, že pred bytovým domom na jednom z predmestí Štrasburgu, kde žijú jeho rodičia, hliadkuje polícia. Dom, v ktorom sa nachádza byt podozrivého, sa nachádza obďaleč.

    - Reklama -