Strelec Kuciaka a Kušnírovej si mal zaobstarať zbraň od človeka v Maďarsku

    0
    Ilustračná foto. (Autor: pixabay.com)

    S informáciou prišiel maďarský portál hvg.hu, ktorý získal informácie z dokumentov maďarskej polície. Zbraň, ktorou zabili novinára a jeho snúbenicu, si mal strelec Tomáš Szabó kúpiť od muža K. L. žijúceho v maďarskom Kecskeméte za 3000 eur a mal mu ju osobne odovzdať. Do prípadu sa zapojila už aj maďarská polícia, ktorá vykonala viaceré domové prehliadky v Budapešti, Zebegény a Kecskeméte. S informáciou údajne prišiel jeden z obvinených, pričom dokumenty majú obsahovať aj údaje o telekomunikačnej prevádzke, ktoré môžu naznačovať prepojenie muža s vraždou.

    To, že K. L. a Tomáš Szabó spolu komunikovali, mali zistiť z ich telefonátov, počas ktorých sa údajne dohadovali na predaji upravenej zbrane. Konštatujú, že s prípadom môže mať niečo spoločné aj istý K. I. R, ktorý rovnako býva v Kecskeméte, pričom mal telefonovať s podozrivým K. L. tesne pred vraždou. Maďarskí policajti oboch vypočúvali niekoľko hodín, ale na základe nedostatkov dôkazov ich pustili na slobodu. Vo vyšetrovaní však stále figurujú ako svedkovia, muži zákona budú preverovať aj GPS údaje z ich vozidiel.

    Vražda

    Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zavraždili v ich dome vo Veľkej Mači v stredu 21. februára tohto roku. Po silnom mediálnom tlaku odstúpili z funkcií vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák, premiér Robert Fico a policajný prezident Tibor Gašpar. Zhruba sedem mesiacov po vražde zverejnila generálna prokuratúra identikit muža, ktorý mohol byť svedkom vraždy. Koncom septembra zadržali štyroch ľudí – strelca Tomáša Szabóa, vodiča Miroslava Marčeka, objednávateľku Alenu Zsuzsovú a sprostredkovateľa Zoltána Andruskóa, ktorý ako jediný spolupracuje s vyšetrovateľmi.

    Ten má tvrdiť, že vraždu si objednal podnikateľ Marian Kočner, ktorý mal s novinárom viacero sporov. S ním sa tesne pred vraždou mala stretnúť Alena Zsuzsová, s ktorou mal dlhoročné známosti. Mala pre neho pracovať ako 'volavka' a zbierať kompromitujúce materiály na bohatých a vplyvných mužov. Kočner je v súčasnosti za mrežami v Leopoldove pre ekonomickú trestnú činnosť.

    Ostatní traja podali sťažnosť voči rozhodnutiu súdu vziať ich do väzby, ktoré zamietol senát ústavného súdu v zložení P. Farkaš, Š. Harabin, P. Príbelský. Zsuzsová si mala objednať vraždu za sumu minimálne 70-tisíc eur, pričom 50-tisíc vyplatila strelcovi a 20-tisíc bolo odpustenie dlhu. V súvislosti s vraždou a výpoveďami obvineného sa zistilo, že plánovali vraždu aj prokurátora Petra Šufliarského, Maroša Žilinku a advokáta Daniela Lipšica. Vraždu posledných dvoch spomínaných si mala objednať Alena Zsuzsová spolu s kontroverzným podnikateľom Marianom Kočnerom.

    - Reklama -