Stredná Európa sa správa realisticky, Slovensku rastie rešpekt. Západniari, zvykajte si, odkazuje smerák

    0
    Ľuboš Blaha, poslanec NR SR (SMER-SD) (Autor: SITA)

    Smerácka akcia, keď v Prešove diskutovali sociálni demokrati, Blahu nadchla. Poslanec, ktorý takisto jednoznačne odmieta povinné kvóty, sa potešil, že rovnako orientovaní sú aj ostatní sociálni demokrati. Samozrejme, za rozhodnutím premiéra Roberta Fica stoja a nemajú nič ani proti žalobe Európskej únie.

    Nestojíme v predklone veľmociam

    Robert Fico je známy svojou rétorikou k utečeneckej kríze. A je poriadne tvrdý. Odmieta sa podriadiť diktátu EÚ, podľa ktorého máme prijať určitý počet utečencov, robí teda všetko pre to, aby sa Slovensko povinným kvótam vyhlo. Výsledkom toho ja aj žaloba na EÚ, na ktorej sa už pracuje. Hoci ho mnohí vinia z populizmu, premiér môže byť bez obáv. Predvolebné prieskumy hovoria v prospech Smeru a navyše mu drukujú aj sociálni demokrati, s ktorými sa Blaha stretol. „Slovensko ukázalo, že sa nebojíme povedať svoj názor, že nešpekulujeme, že nestojíme v predklone k veľmociam,“ vytešuje sa na sociálnej sieti po plnohodnotnej návštevy Prešova smerák.

    My takí nie sme

    Podľa Blahu tak Slovensko dalo jasne najavo, že náš hlas získava na váhe. Vraj je to ako v medziľudských vzťahoch. „Nikto nemá rád príštipkárskych zbabelcov, ktorí nikdy nepovedia svoj názor a stále sa len falošne pretvarujú, podliezajú, vykrúcajú. Len aby si zaobstarali sem dáky fondík, tam dáke vyznamenanie a podobne,“ vysmieva sa tým, ktorí majú opačný pohľad na vec Blaha. Nezdráha sa ani konkretizovať, o koho ide. Samozrejme, je to pravica, ktorá by podľa neho na čele s prezidentom Andrejom Kiskom zbabelo utiekla z boja, prijala kvóty a postavila sa proti občanom.

    To však pri vláde Smeru podľa všetkého nehrozí, veď o tom svedčí aj nové heslo Chránime Slovensko, ktoré sa už vyníma na predvolebných smeráckych bilbordoch. A hoci väčšina členských krajín nemala problém prijať to, čo EÚ nariadila, Slovensko sa jasne postavilo proti. Blaha to okomentoval jednou vetou: „My takí nie sme.“ A hneď aj pridal príklady, kde sme si tiež presadili opačný postoj. „Neuznali sme Kosovo, stiahli sme vojakov z Iraku, jasne formulujeme svoj odpor k západným sankciám voči Rusku, žalujeme EÚ pre kvóty. Skrátka, chránime štátne záujmy,“ zhrnul slovenské, podľa neho zaiste úspechy, poslanec.

    Už nie sme len komparzisti

    Paradoxne, napriek tomuto všetkému, keď sa aj vďaka žalobe na EÚ hovorí o medzinárodnej hanbe Slovenska, podľa Blahu si Slovensko v Európe získava čoraz väčší rešpekt. A hoci by sa mohlo zdať, že sa na nás v Európe pozerajú cez prsty, napokon minule aj bývalá premiérka Iveta Radičová povedala, že o nás počúva ako o čiernej diere, podľa Blahu sme rešpektovaní hráči. Samozrejme, minule sa preto obul aj do Radičovej, keď jej v stanovisku pre PL.sk odkázal, že si vymýšľa a určite takto o nás nikto nehovorí. Práve naopak, nielen Slovensko, ale aj stredná Európa sa podľa neho stáva hráčom, a nie komparzistom v západných mocenských hrách. A je teda podľa neho úplne logické, že Západu sa to nepáči. Západná Európa podľa neho nemá veľa možností, jednoducho si len musí zvyknúť, ako sa presadzujeme. „Najmä ak uvážime, že v celej Európe sa postupne mení atmosféra a čoraz viac ľudí si uvedomuje, že stredná Európa sa k otázke migrantov ako jediná postavila realisticky – so zdravým rozumom,“ dopĺňa poslanec.


     

    - Reklama -