Stratégiu Islamského štátu sa snaží rozlúštiť umelá inteligencia

0
Ilustračná fotografia (teroristický útok v Tunisku 2015) (Autor: repro youtube, mg)

Kalifát sa rozpína na troskách Iraku a Sýrie, poráža miestne jednotky a nedarí sa ho zastaviť ani leteckými útokmi západných spojencov. Úspešnú taktiku islamistov sa najnovšie snažia pochopiť stroje. Americkí vedci sa snažili odhaliť vojenskú stratégiu Islamského štátu prostredníctvom použitia umelej inteligencie.

Do počítača vložili 2 200 záznamov o aktivitách kalifátu z druhého polroka 2014. Výsledky ukázali, že existuje spojitosť medzi leteckými útokmi proti islamistom a atentátmi, pri ktorých sa využívajú autá doplna naložené bombami. K podobným javom často dochádza v Iraku.

Bombové atentáty s použitím áut sú najbežnejšie

„Veríme, že existuje prepojenie, pretože chcú zabrániť posilňovaniu armády mimo Bagdadu,“ povedal jeden z autorov štúdie Paulo Shakarian, ktorý sám pred deviatimi rokmi slúžil ako armádny dôstojník v Iraku. Bombové atentáty s použitím áut dokonca získali prioritu pred veľkými pechotnými operáciami. „Videli sme z dát, že použitie aut s bombami často predchádza bežným útokom. Väčšina útokov s autami naloženými bombami sa uskutočnila vo veľmi známych mestách, napríklad v Bagdade.“ Informovala televízia TA3 s odvolaním sa na agentúru AAP.

Nejde len o bandu hrdlorezov

Stratégia kalifátu je v porovnaní s konvenčnými armádami oveľa dynamickejšia. Jej mechanizmy preto musela odhaliť až umelá inteligencia. Pohľad na Islamský štát sa pomaly mení, keďže očividne nejde len o bandu hrdlorezov. „Analýza naznačuje, že Islamský štát má skôr predvídateľnú operačnú stratégiu a nie len jeden ľubovoľný plán pre každý jednotlivý útok,“ poznamenala Elizabeth Quintana z britského thing thanku Royal United Services Institute pre televíziu BBC. Samozrejme, analýza má aj slabinu. Analyzuje len udalosti z minulosti a stratégia sa môže zmeniť, keď si vedenie islamistov uvedomí, že sú predvídateľní.


 

- Reklama -