Strategické partnerstvo? Poľský prezident: Chcem, aby Ukrajina nechýbala na summite NATO 2016 vo Varšave

    0
    Poľský prezident Andrzej Duda počas prejavu na pôde OSN (Autor: SITA)

    Podľa slov hostiteľa by sa dvojstranná spolupráca po nedávnych voľbách v Poľsku mala zintenzívniť hlavne na úrovni poradného grémia.
    Andrzej Duda hovoril o tom, že sa bude osobne angažovať za prítomnosť Ukrajiny na summite Severoatlantickej aliancie, ktorého dejiskom bude na budúci rok Varšava. Poľský prezident netajil názor, že jednoznačná prítomnosť Ukrajiny na tejto vrcholnej schôdzke by bola dôležitá nielen z hľadiska poľsko-ukrajinských vzťahov, ale aj z pohľadu postavenia Ukrajiny v globálnej sfére a z hľadiska bezpečnosti v tejto časti planéty.

    Hosť z Varšavy podčiarkol, že by sa malo otvorene hovoriť aj o chúlostivých témach poľsko-ukrajinských vzťahov, opierajúc sa o historickú a bolestivú pravdu o nespravodlivostiach v 20. storočí.

    Andrzej Duda pripomenul aj podporu Kyjeva Varšave, ktorá má odmietavý postoj k plánovanému ruskému plynovodu Nord Stream 2  vedúcemu do Nemecka.
    Informácie priniesli tlačové agentúry PAP a APA.

    Petro Porošenko využil príležitosť, aby vyjadril Andrzejovi Dudovi vďaku za podporu ukrajinskej suverenity, ako aj za nezmenený postoj Varšavy k sankciám uvaleným na Rusko v súvislosti s anexiou polostrova Krym a neplnením obsahu minských mierových dohôd v praxi.
    Andrzej Duda dal predtým jednoznačne najavo, že z hľadiska reality vývoja v predmetnom konflikte by sankcie mali byť predĺžené, že medzinárodné spoločenstvo by na ne nemalo rezignovať.

    Podľa názoru ukrajinského prezidenta spory medzi Poliakmi a Ukrajincami neposlúžili v minulosti ani jednej zo strán. Petro Porošenko podčiarkol, že Ukrajina v súčasnosti bráni nielen vlastnú nezávislosť a demokraciu a dodal, že ,,pokračuje vojna o našu i vašu slobodu”.

    - Reklama -