Strany reagujú na Dankov nápad: Zbytočnosť, vyhadzovanie peňazí, reklama…

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    Zvýšenie štátnych výdavkov

    “Odhliadnuc od toho, že podpora cestovného ruchu a športu je potrebná, v strane Most-Híd si kladieme otázku, či si táto podpora vyžaduje vytvorenie ďalšieho ministerstva a zvýšenie štátnych výdavkov,” uviedla Debnár. 

    Výzva pre novú vládu

    Smer-SD podľa slov hovorcu strany Jána Mažgúta zastáva názor, že cestovný ruch a šport si zaslúžia zvýšenú pozornosť. “Zároveň to vnímame ako výzvu novej vlády, ktorá vzíde z nadchádzajúcich parlamentných volieb,” dodal.

    Treba serióznu diskusiu

    Hnutie Sme rodina by zriadenie ministerstva za určitých okolností považovalo za prospešné, ak by návrhu predchádzala aj seriózna diskusia. “V tomto prípade však ide len o predvolebnú iniciatívu pána Danka, zameranú na jeho zviditeľnenie a prezentáciu,” skonštatovalo pre TASR hnutie s tým, že preto Dankovo vyjadrenie komentovať nebudú.

    Radšej koncepčná podpora podnikania

    Dôvod na “zbytočné nalievanie verejných financií” do vzniku nového ministerstva nevidí ani poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Sopko (OĽaNO). “Vláda by sa mala radšej zamerať na podporu podnikania v cestovnom ruchu a fungujúce prepojenie rezortu školstva so športom,” tvrdí.

    Rozvoju cestovného ruchu podľa jeho slov môže pomôcť len dôsledná a koncepčná podpora podnikania v tejto oblasti. Upozorňuje na prípadné prehlbovanie byrokracie spojené so zriadením nového ministerstva.

    Slovensko nepotrebuje ďalšie ministerstvo

    Strana SaS zdôraznila, že Slovensko nepotrebuje ďalšie ministerstvá, ale kvalifikovaných ministrov a vládu. “Všetky sektory bez ohľadu na to, čomu sa venujú, potrebujú pre svoj rozvoj dobré podnikateľské prostredie,” doplnila podpredsedníčka SaS Jana Kiššová.

    Za základ dobrého podnikateľského prostredia považuje to, že na trhu platia rovnaké podmienky pre každého.

    Danko na návrhu trvá

    Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) trvá na vytvorení ministerstva cestovného ruchu a športu. V stredu (7. 8.) Danko povedal, že chce návrh na jeho zriadenie predložiť na najbližšej Koaličnej rade.

    Ministerstvo by malo mať podľa jeho slov dvoch štátnych tajomníkov, malo by mať v kompetencii prezentáciu štátu.

    O vytvorení ministerstva cestovného ruchu a športu už Danko hovoril v súvislosti so zavedením rekreačných poukazov. Mať ministerstvo, ktoré bude túto poddimenzovanú oblasť koordinovať, je podľa neho nevyhnutnosť.

    Označil to za systémový krok do budúcnosti. Argumentuje tým, že tento rok podporili nový potenciál turizmu na Slovensku rekreačné poukazy a nižšia DPH na ubytovacie služby.

     

     

    - Reklama -