Strana expremiéra v Thajsku odmietla zodpovednosť za bombové útoky

    0
    Thajská polícia v pohotovosti (Autor: SITA)

    Podľa vyjadrenia bývalého ministra zahraničných vecí Noppadona Pattamu, ktoré priniesla agentúra Reuters, sa prostredníctvom sociálnych médií šíria odkazy namierené proti Šinavatrovi, čo považuje za “ohováranie a nactiutŕhanie”. “Ktokoľvek, kto je bývalým premiérom, si robí starosti o krajinu a nepáchal by takéto zlo,” povedal politik zo strany Puea Thai, ktorý pôsobil v minulosti ako minister vo vládach pod vedením Thaksina Šinavatru a neskôr jeho sestry Jinglak.

    Najnovšia vlna bombových útokov otriasla Thajskom niekoľko dní po referende o novej ústave, ktorú predložila občanom na schválenie tamojšia vládnuca chunta. Podľa Reuters analytici upozorňujú, že podozrenie padá nevyhnutne na sily, ktoré generáli pripravili o moc pri prevrate v máji 2014, ale aj na povstalcov z prevažne moslimských provincií na juhu Thajska, kde tvoria celkovú väčšinu obyvateľov budhisti.

    Thajská polícia v súvislosti s bombovými útokmi stále nezatkla žiadnych podozrivých a nejasný zostáva i motív, keďže sa k nim zatiaľ nikto neprihlásil. Výbuchy v piatich mestách si podľa údajov agentúry AP vyžiadali životy štyroch Thajčanov; zranenia utrpeli desiatky ďalších ľudí vrátane 11 cudzincov, pochádzajúcich z Británie, Holandska, Nemecka, Rakúska a Talianska.

    - Reklama -