Strana AfD založila vo svojich radoch židovskú skupinu

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Vedenie strany uviedlo, že skupinu tvorí 19 “Židov v AfD” a podmienkou pre vstup do nej je členstvo v strane a preukázateľné etnické alebo náboženské židovstvo, informovala v nedeľu agentúra Reuters. Krok vyvolal silnú reakciu zo strany nemeckej židovskej komunity, ktorá označila AfD za rasistickú a antisemitskú stranu.

    Vo Frankfurte nad Mohanom v nedeľu protestovalo proti novej skupine niekoľko stoviek ľudí, z ktorých mnohí boli zo židovských organizácií.

    Vedenie AfD býva opakovane kritizované za svoje vyhlásenia, ktoré bagatelizujú rasové prenasledovanie Židov počas druhej svetovej vojny. Židovské organizácie vrátane Ústrednej rady Židov v Nemecku (ZdJ) vydali pred nedeľňajším pochodom spoločné vyhlásenie, v ktorom odsudzujú túto stranu a jej politiku.

    Vicelíderka parlamentnej skupiny AfD Beatrix von Storchová v rozhovore pre nedeľník Welt am Sonntag prirovnala ZdJ k “oficiálnym cirkvám”, ktoré sú “súčasťou establišmentu”. AfD sa stavia do pozície skupiny, ktorá voličom ponúka alternatívu voči etablovaným strednoprúdovým stranám v krajine.

    AfD vyťažila z nespokojnosti nemeckej spoločnosti nad prílevom migrantov v rokoch 2015 a 2016. V súčasnosti je najväčšou opozičnou stranou v Nemecku a v parlamente má vyše 90 kresiel.

    Nová skupina bude mať svoje sídlo v meste Wiesbaden. “Nie sme náboženská organizácia, ale politická,” uviedol líder skupiny “Židia v AfD” Wolfgang Fuhl v nedeľu počas inauguračnej slávnosti. Zdôraznil, že AfD je najviac proizraelskou stranou v Nemecku a podporuje právo židovského štátu na celý Jeruzalem ako svoje hlavné mesto.

    - Reklama -