Štrajkujúci učitelia dostali po nose od odborov. Nezapojíme sa a nebudeme podporovať politické a divoké štrajky, odkazujú pedagógom

    0
    Predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy (OZ PŠaV) na Slovensku Pavel Ondek a minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler (Autor: SITA)

    Ondek hovorí, že tieto tvrdenia sledujú ovplyvňovanie členov a navádzajú na nedôveru voči odborovému zväzu a jeho predstaviteľom. Považuje to zároveň za útok na slobodu odborovo sa organizovať a na právo každého človeka slobodne sa rozhodovať. “Zdôrazňujeme, že náš zväz je jediný reprezentatívny sociálny partner, ktorý dosiahol a každoročne dosahuje zlepšenie pracovných a mzdových podmienok všetkých zamestnancov školstva. Preto sa nezapojí a nebude podporovať politické a divoké štrajky, za ktoré považuje aj štrajk organizovaný Iniciatívou slovenských učiteľov. Ctíme si sociálnych partnerov a podpísanú kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa,” hovorí Ondek s tým, že jeden z bodov Európskej sociálnej charty garantuje zamestnancom právo na kolektívne akcie v prípade konfliktu záujmov so zamestnávateľom vrátane práva na štrajk, avšak s výhradou záväzkov, ktoré vyplynú z platných kolektívnych zmlúv.

    “Uvedené nám neumožňuje podporu tohto štrajku, čo si uvedomoval aj štrajkový výbor Iniciatívy slovenských učiteľov v liste predsedovi zväzu. Je otázne, prečo iniciatíva neprišla s návrhom na spoločnú akciu pred podpisom kolektívnej zmluvy, keď bola situácia úplne odlišná,” dodáva Ondek. 

    Odborový zväz podľa Ondeka nevystaví svojich členov následkom, ktoré môžu vzniknúť ich účasťou na takomto štrajku, pri ktorom sa na nich nevzťahuje ochrana ako pri štrajku vyhlásenom Odborovým zväzom pracovníkov školstva a vedy na Slovenku. Zväz tvrdí, že neustále pracuje na zlepšení pracovných a mzdových podmienok všetkých zamestnancov školstva. V spolupráci s partnerskými reprezentatívnymi organizáciami v rezorte školstva bude ich oprávnené požiadavky podľa Ondeka efektívne presadzovať pri tvorbe programového vyhlásenia novej vlády.

    “Ako sme už viackrát avizovali, v prípade, že sa nová vláda vo svojom programovom vyhlásení jednoznačne nezaviaže k tomu, čo chce so školstvom urobiť, ako to chce urobiť a dokedy to chce urobiť, potom vznikne legitímny priestor na prípadné nátlakové akcie,” povedal na záver Ondek.

    - Reklama -