Štrajk učiteľov sa začína. Draxler: Nič nedosiahnu. A čo na to Fico a Pellegrini?

    0
    Minister školstva Juraj Draxler (Autor: SITA)

    Fico tvrdí, že pre všetkých by bolo najlepšie, keby sa po takmer trojtýždňových zimných prázdninách mohla rozbehnúť výuka. „Legislatívny proces je uzavretý a do 5. marca pre učiteľov viac urobiť nemôžeme,“ povedal Fico.

    Pellegrini, ktorý bol krátky čas aj ministrom školstva, zas konštatoval, že napriek predošlému zvyšovaniu platov učiteľov nevidieť výrazné zvyšovanie kvality a že počet škôl treba prehodnotiť. Zo 130 škôl, ktoré plánoval zrušiť ešte minister Dušan Čaplovič, skončilo doteraz zhruba desať.

    „Niečo viac ako 350 škôl bude zavretých a ministerstvo nerobí žiadne aktivity,“ povedal Branislav Kočan zo štrajkového výboru učiteľov s tým, že vláda zlyhala vo svojej základnej funkcii, a to zabezpečiť chod štátu.

    Do štrajku sa plánuje zapojiť asi 11 500 učiteľov z vyše 700 škôl, čo je asi desať percent z celkového počtu škôl a škôlok na Slovensku. Na stránke iniciatívy je zároveň takmer 200 organizácií a viac ako 2-tisíc jednotlivcov, ktorí učiteľov podporujú. Vláda podľa Kočana hrá o čas, aj Draxler priznal, že predpokladá, že štrajk pôjde do útlmu.

    Pôvodný článok nájdete TU.

    - Reklama -