Štrajk nebude. Vodiči z Arriva sa dohodli na zvýšení miezd, tu sú podrobnosti

    0
    Ilustračná snímka. (Autor: TASR)

    “V piatok (30. 8.) nám zamestnávateľ doručil návrh na zvýšenie tarifnej mzdy vodičov, ktorý bol zo strany vodičov v sobotu (31. 8.), v situácii menej ako 48 hodín pred začatím štrajku, vnímaný ako nedostatočný a nebol prijatý. V popoludňajších hodinách sme to oznámili zamestnávateľovi, čo spustilo finálne rokovanie, ktoré sa pretiahlo do neskorých nočných hodín,” uviedol predseda výboru ZO OZ KOVO Arriva Nitra Michal Ďuriš. 

    Snaha a záujem o hľadanie východiska, rovnako zodpovednosť, bola podľa jeho vyjadrenia veľká na oboch stranách. Vďaka tomu mohlo dôjsť k dohode a podpisu dodatku kolektívnej zmluvy. K tomu prišlo krátko pred polnocou. Výsledkom dohody je zvýšenie tarifnej mzdy vodičov z 3,80 eura na hodinu na 5,24 eura na hodinu, prémie na úrovni 7 % tarifnej mzdy.

    Nárast dosiahnutý na základe sumy 0,73 eura na hodinu, čo sú vlastné zdroje zamestnávateľa a 0,71 eura na hodinu, čo predstavuje sumu generovanú presunom z iných nadtarifných zložiek, s cieľom dosiahnuť nárast za základný pracovný čas vodiča. “Nárast základnej mzdy vrátane prémií je pri 163,05 hodine o sumu 127,36 eura. Skutočný nárast bude na základe zvýšenia priemernej mzdy vyšší. To všetko bez započítania nadčasovej práce,” uviedol Ďuriš.

    Ako ďalej povedal, samotní vodiči sa netešia len zo svojich vyšších miezd, ale aj z toho, že prvý školský deň v Nitre bude aj z hľadiska dopravy taký, aký má byť. Výsledok považujú za významný a v doterajšej histórii miezd v spoločnosti Arriva Nitra za bezprecedentný.

    Rokovania medzi zamestnávateľom a zamestnancami sa konali už od konca januára. Spoločnosť Arriva Nitra má momentálne 466 zamestnancov, z toho je približne 390 vodičov.

     

    - Reklama -