Strachemu pozastavili členstvo v strane

    0
    Heinz-Christian Strache (Autor: TASR)

    Ak sa však obvinenia voči Strachemu zo sprenevery financií FPÖ potvrdia, je možné aj jeho trvalé vylúčenie, dodal Hofer.

    Rakúska prokuratúra len tri dni pred predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré sa konali 29. septembra, oznámila, že Strache čelí obvineniam zo zneužívania účtu strany na krytie jeho osobných výdavkov.

    K pozastaveniu členstva došlo v rovnaký deň, ako samotný 50-ročný Strache oznámil, že sa sťahuje z politického života.

    “Z lojálnosti k mojim podporovateľom je nevyhnutné, aby som zabránil jej vnútornému rozkolu a tomu, že Slobodná strana Rakúska utrpí ďalšiu ujmu,” vyhlásil Stache na tlačovej konferencii vo Viedni.

    Strache odstúpil z funkcií vicekancelára a šéfa FPÖ v máji po zverejnení kompromitujúceho videozáznamu z Ibizy. Video tajne nakrútené na tomto španielskom ostrove zachytáva Stracheho, ako pred voľbami v roku 2017 diskutuje o možných nelegálnych daroch pre svoju stranu.

    Nahrávka viedla k rozpadu koalície konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) s FPÖ a konaniu predčasných volieb.

    Prokuratúra vo Viedni začala navyše krátko pred parlamentnými voľbami vyšetrovať Stracheho za nesprávne vyúčtovanie výdavkov.

    V dôsledku oboch káuz utrpeli slobodní v nedeľňajších voľbách zdrvujúcu porážku, keď získali iba 16,2 percenta hlasov, teda o takmer o desať percent menej ako v roku 2017.

    - Reklama -