Strache urobil osobné rozhodnutie, s ktorým mnohí politici majú problém

    0
    Heinz-Christian Strache (Autor: TASR)

    “Návrat do aktívnej politiky sa môže a mal by sa udiať až po tom, ako bude do čo najväčšej miery objasnené pozadie videa z Ibizy,” napísal Strache v tlačovom vyhlásení.

    Zdôraznil v ňom tiež, že ide o jeho osobné rozhodnutie, a nie výsledok politickej kalkulácie či politickej dohody. 

    Reagoval tým na dohady, že vzdanie sa mandátu v EP podmienil sľubným umiestnením svojej manželky Philippy na kandidátku FPÖ pre spolkové parlamentné voľby.

    Strache dostal pri voľbách do EP 26. mája od voličov takmer 45.000 preferenčných hlasov, čo mu v zásade zabezpečilo mandát europoslanca.

    Strache odstúpil v polovici mája zo všetkých funkcií po tom, ako nemecké médiá zverejnili tajne nakrútené kompromitujúce video.

    Zachytáva ho na španielskom ostrove Ibiza, ako pred rakúskymi voľbami z roku 2017 diskutuje o možných nelegálnych daroch pre svoju stranu a údajnej príbuznej ruského oligarchu výhľadovo sľubuje verejné zákazky, ak mu pomôže k volebnému úspechu.

    Po zverejnení videa, ktorého pôvod zostáva nejasný, sa rozpadla koalícia konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) dovtedajšieho kancelára Sebastiana Kurza s FPÖ.

    Parlament neskôr aj s podporou FPÖ vyslovil Kurzovi nedôveru a vedenie krajiny prevzala začiatkom júna úradnícka vláda na čele s dočasnou kancelárkou Brigitte Bierleinovou.

    Rakúsko teraz čakajú predčasné voľby, pravdepodobným termínom je 29. september.

    Pokiaľ sú kroky rakúskeho politika skutočne o jeho osobnom rozhodnutí a naozaj z nich nepoľaví, treba objektívne uviesť, že ide o rozhodnitie, ktorého mnohí politici schopní zrejme nie sú…

    Autor: TASR/Redakcia

    - Reklama -