Strach z vojny. Paríž a Berlín apelujú: Znížte napätie na Kryme dialógom

    0
    Nášivka Ukrajina (Autor: Hans Štembera)

    Nemecké ministerstvo zahraničných vecí dnes v Berlíne vyjadrilo obavy z vývoja na Kryme a informovalo, že je v kontakte s ruskými i ukrajinskými predstaviteľmi. V snahe upokojiť situáciu na budúci pondelok do Ruska pricestuje nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier, uviedol dnes jeho rezort podľa agentúry DPA.

    Paríž dnes Rusko a Ukrajinu vyzval k zníženiu napätia, vyvolaného vývojom na Kryme, prostredníctvom dialógu. Vo vyhlásení francúzskeho ministerstva zahraničných vecí, vydanom dnes v Paríži, sa uvádza, že v tomto zmysle apeloval šéf francúzskej diplomacie Jean-Marc Ayrault na svojho ruského rezortného kolegu Sergeja Lavrova.

    Ako informovala agentúra RIA Novosti, Lavrov v telefonickom rozhovore s Ayraultom zdôraznil, že “udalosti na Kryme by mali medzinárodných partnerov viesť k tomu, aby energickejšie využívali svoj vplyv na ukrajinské vedenie, varovali Kyjev pred nebezpečnými krokmi, ktoré môžu mať tie najnegatívnejšie následky”.

    Francúzsky minister avizoval, že Paríž a Berlín budú naďalej v rámci tzv. normandského formátu vyvíjať úsilie smerujúce k realizácii tzv. minských protokolov o spôsoboch urovnania konfliktu na Ukrajine.

    Vraj terorizmus

    Po tom, ako ruská tajná služba FSB v stredu informovala, že na Kryme sa podarilo predísť teroristickým útokom, ktoré pripravovala hlavná správa rozviedky ukrajinského ministerstva obrany, však ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že “za takýchto podmienok” je nezmyselné stretávať sa v tzv. normandskom formáte.

    Cieľom útokov mala byť infraštruktúra na Krymskom polostrove. Podľa krymských bezpečnostných orgánov v súvislosti s tým bolo na Kryme zadržaných sedem podozrivých osôb.

    FSB na svojom webe uviedla, že medzi zadržanými je aj Jevhen Panov, ktorý údajne pracuje pre hlavnú správu rozviedky ukrajinského ministerstva obrany. FSB spresnila, že Panov sa vo výpovedi priznal, že bol jedným z organizátorov diverzie.

    Po tom, ako Rusko obvinilo Ukrajinu z pokusu o sabotáž na Krymskom polostrove, dnes ukrajinský prezident Petro Porošenko nariadil uviesť jednotky ukrajinskej armády rozmiestnené pri hraniciach s Krymom a na kontaktnej línii v Donbase do stavu bojovej pohotovosti.

    Rusko anektovalo Krym v roku 2014 v reakcii na zosadenie ukrajinského proruského prezidenta Viktora Janukovyča na pozadí masových demonštrácií za užšie vzťahy Kyjeva so Západom. Krátko nato vypuklo vo dvoch východných oblastiach Ukrajiny povstanie proruských separatistov.

    - Reklama -