Stovky pútnikov mŕtvych, Saudská Arábia nezvláda každoročnú púť hadždž

    0
    Pútnici v Mekke (Autor: SITA)

    Kráľ Salmán v živom prenose televízie al-Arabíja tiež povedal, že požiadal o rýchle vyšetrenie toho, čo nazval bolestivou udalosťou, napísala agentúra Reuters. 

    Najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí včera povedal, že saudskoarabská vláda by mala prevziať zodpovednosť za dnešnú “smutnú udalosť” neďaleko Mekky. “Túto katastrofu spôsobila zlá organizácia a nenáležité opatrenia,” napísal na svojej webovej stránke. 
    Súčasne ponúkol sústrasť rodinám a príbuzným obetí a vyhlásil trojdňový smútok. V panike podľa aktualizovanej bilancie zahynulo 95 iránskych pútnikov a 150 bolo zranených, uviedla agentúra AP. 

    USA vyjadrili “úprimnú sústrasť” nad stovkami moslimských pútnikov, ktorí zahynuli v dnešnej “panike s bolestnými následkami” neďaleko Mekky. Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť Ned Price povedal, že “naše myšlienky sú s nimi a s vyše dvoma miliónmi ľudí, ktorí sa tento rok vydali na hadždž. Keď moslimovia vo svete pokračujú v oslave sviatku (obetovania) íd al-adhá, pripájame sa k vám v žiali po tragickej strate týchto verných pútnikov.”

     

    - Reklama -