Stovky mŕtvych tiel pod troskami, tisíce zranených, pomôžte! Starosta východného Aleppa dorazil na summit EÚ

    0
    Sýrske mesto Aleppo po bombardovaní (Autor: TASR)

    Kedysi najľudnatejšie sýrske mesto sa ocitlo na niekoľko týždňov pod ťažkou paľbou sýrskej armády, ktorej sa spoločne so spojencami podarilo vytlačiť z takmer celého územia protivládnych rebelov. Provládne jednotky aj ich ruskí spojenci však čelia silnej kritike za krviprelievanie civilistov, ktorých by malo byť v meste okolo 50-tisíc. Ich evakuácia mala začať už v utorok, ale s ohľadom na spustenie bojov bola pozastavená. Vo štvrtok bola evakuácia obnovená, ale nastali ďalšie komplikácie. Hneď na prvý evakuačný konvoj podľa agentúry Reuters zaútočili provládne oddiely.

    Podľa starostu východného Aleppa, ktorý sa od júla nedokázal dostať do mesta, tam dochádza k totálnemu porušovaniu medzinárodného práva. Najmenej osemsto vážne zranených osôb potrebuje okamžitú evakuáciu, ďalšie tisíce ľudí sa musia spoľahnúť samy na seba, pretože v meste nefunguje žiadne zdravotnícke zariadenie. „Je to čoraz krvavejšie,“ opísal Hasan novinárom situáciu na mieste. Pred niekoľkými dňami si vraj útoky vyžiadali 79 obetí na životoch vrátane detí. Pod troskami navyše ležia stovky tiel. Celkový počet zranených a mŕtvych sa tak momentálne nedá vyčísliť.

    Zoči-voči rastúcim počtom obetí konfliktu medzinárodné spoločenstvo podľa Hasana zúfalo mlčí. Preto prišiel do Bruselu, kde sa vo štvrtok zišli európski štátnici na summite EÚ, aby apeloval na aktívnejšiu rolu spoločenstva pri pomoci civilistom v Aleppe. „Nevyzývam členské krajiny EÚ, aby sa zapojili do vojny. Ale na záchranu civilistov nestačia len slová,“ zdôraznil starosta východného Aleppa. Európska rada má podľa neho na výber: buď znova obnoví platnosť medzinárodného práva, alebo ho definitívne pochová.

    Hasan stojí na strane protivládnych rebelov. Možno aj preto tvrdí, že riešenie sýrskeho konfliktu sa nezaobíde bez odstúpenia prezidenta Bašára Asada. „Spáchal vojnové zločiny,“ tvrdí. Podľa vlastných slov však neprišiel do Bruselu ako zástupca sýrskej opozície, ale ako niekto, kto sa snaží zachrániť sýrskych civilistov. „V mene humanity chceme prímerie, pokoj zbraní a rešpektovanie zákonov,“ odkázal Hasan predstaviteľom EÚ.

    Pôvodný článok si môžete v angličtine prečítať TU.

    autor: luš

    - Reklama -