Stovky miliónov eur z eurofondov na vedu a vývoj skončili v súkromných rukách. Univerzity aj akadémia vied obišli takmer naprázdno

    0
    Peter Plavčan (Autor: SITA)
    Šéf rezortu školstva Peter Plavčan (SNS) čelí vlne kritiky. Ozvali sa nielen opoziční poslanci, ale najmä rektori univerzít a vedenie Slovenskej akadémie vied (SAV). Vzdelávacie a výskumné inštitúcie sa sťažujú, že z 300-miliónového balíka eurofondov sa len zanedbateľná časť dostane do ich rúk a zvyšok má údajne skončiť v projektoch súkromníkov. 
     
    Ministerstvo školstva sa bráni tým, že výzva na podávanie projektov, ktoré sa chcú uchádzať o eurofondy, je stále aktuálna. Plavčan sa s predstaviteľmi univerzít a SAV stretne ešte dnes, aby o tejto veci hovorili. 
     
    Problém je, že spomedzi šestnástich projektov predložených najväčšími slovenskými univerzitami či akadémiou vied sa ani jednému nepodarilo získať prostriedky z európskych fondov.  
     
    Denník Pravda informuje, že osem rektorov z univerzít v Bratislave, Žiline, Nitre či v Košiciach s predsedom SAV Pavlom Šajgalíkom považujú celý proces výberu projektov za netransparentný a nekorektný. 
     
    Opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) žiada ministra školstva Petra Plavčana (nom. SNS), aby neodkladne preveril dôvody, pre ktoré slovenské univerzity a Slovenská akadémia vied (SAV) nedostali žiadne peniaze z takmer 300 miliónov eur určených na dlhodobý a strategický výskum a vývoj.
     
    „Máme pochopenie pre rozhorčenie rektorov i vedenia SAV a za daných okolností sa prikláňame k ich názoru, že ide o poriadny škandál. Sme ďaleko od tvrdenia, že centrom výskumu majú byť výlučne vysoké školy a SAV, ale je nepochopiteľné, aby z 300 miliónov eur na vedu a výskum nedostali ani cent,“ povedal poslanec Národnej rady SR za SaS Branislav Gröhling.
     
    Médiá v pondelok informovali, že rektori veľkých univerzít a predseda SAV v tejto súvislosti napísali ministrovi školstva list, v ktorom ho žiadajú, aby výsledky eurofondovej výzvy anuloval. Ministerstvo reagovalo, že proces schvaľovania projektov ešte nebol ukončený.
     
    - Reklama -