Stovky malých detí sa stali obeťou propagandy radikálov a extrémistov. Briti pre ne majú špeciálny „deradikalizačný“ program

    0
    Londýnsky Big Ben (Autor: SITA)

    Vyše 400 detí do 10 rokov prešlo vo Veľkej Británii za 4 roky vládnym programom „deradikalizácie“, zameraným na znižovanie extrémistických tendencií medzi deťmi na základných školách. Národná komisia policajných šéfov podľa informácií BBC registruje vyše 1 400 tínedžerov vo veku od 11 do 15 rokov, ktorí sa tiež zúčastnili na „deradikalizačnom“ programe.  

    Správa Národnej komisie policajných šéfov uvádza, že v čase od januára 2012 do decembra 2015 podstúpilo deradikalizačný program britskej vlády spolu viac ako 1 800 detí do 15 rokov. Čísla z predošlých rokov podľa BBC dokazujú, že počet takýchto tínedžerov, ktorí sa dostanú do styku s radikálmi, z roka na rok rastie.

    Radikál ako radikál

    Podľa policajného zboru Veľkej Británie pritom nerobia úrady rozdiel v tom, o akú radikalizáciu ide. Do „deradikalizačného“ programu sa môžu dostať rovnako deti, ktoré sa stali obeťou propagandy radikálnych islamistov, ale aj pravicových extrémistov. Program s názvom „Channel“ (Kanál) je súčasťou stratégie Londýna na prevenciu a boj proti terorizmu. Zameriava sa najmä na tie skupiny obyvateľstva, ktoré môžu byť vystavené radikálnym myšlienkam alebo propagande extrémistov.

    Nahlásiť podozrivé prípady jednotlivcov inklinujúcich k násiliu môže každý, kto nadobudne podozrenie, že by sa terčom radikálnych myšlienok mohli stať neplnoleté osoby. Ide najmä o nástroj, ktorý môžu použiť učitelia na ochranu svojich zverencov pred extrémizmom. Sally Batesová z britskej Národnej asociácie riaditeľov škôl tvrdí, že v niektorých prípadoch sa stáva, že deti pozerajú videá z krutých popráv, páchaných radikálnymi islamistami, spolu s rodičmi. „Toto, pochopiteľne, zvyšuje počet prípadov, ktoré učitelia nahlásia,“ tvrdí Batesová.

    Preventívna povinnosť

    Podľa nových zákonov, ktoré platia vo Veľkej Británii od vlaňajšieho leta, majú miestne úrady a zariadenia právnu povinnosť nahlasovať jednotlivcov, ktorí by mohli ľahko podľahnúť extrémistickým a radikálnym myšlienkam. Tento záväzok, známy ako „preventívna povinnosť“, musia dodržiavať školy, väznice aj ďalšie poverené inštitúcie.

    Stigmatizovanie moslimov

    Opatrenie z dielne britskej vlády však prináša aj nevôľu tamojšej moslimskej komunity. Ifhat Shaheenová v rozhovore pre BBC uviedla, že jej 14-ročného syna predviedli na policajný výsluch členovia protiteroristického komanda. Údajne len preto, že mladík v škole použil slovné spojenie „eko-teroristi“. „Prácou učiteľov je vzdelávať deti a nie špehovať ich,“ myslí si matka vypočutého chlapca. Britská vláda sa však bráni tým, že program „Channel“ je postavený tak, aby pomohol chrániť ľudí ľahko ovplyvniteľných extrémistami a propagandou teroristov.

    - Reklama -