Stotisíc pracovných miest za pol miliardy. Toto vraj spomalí migráciu z Afriky

    0
    Nepokoje si v africkej Etiópii vyžiadali desiatky mŕtvych a zranených (Autor: Facebook, Cyberzena Citizen Journalists)

    Veľká Británia, Európska únia a Svetová banka majú ambiciózny plán na riešenie migrácie v rámci Afriky. To by mohlo pomôcť znížiť aj počet migrantov, ktorí sa z krajín centrálnej Afriky snažia dostať do Európy. Riešením by mali byť podľa trojice masívne investície do výstavby projektov, ktoré by zamestnali čo najviac ľudí, aby sa nemuseli sťahovať za prácou inam.

    Ak máte pocit, že Európu zaplavili migranti a situácia je zlá, stačí, ak sa pozriete na chudobnú Etiópiu, ktorá hostí viac ako 700 000 utečencov a migrantov z Južného Sudánu, Eritrei a Somálska. Podobne je na tom Južný Sudán, kde žije približne milión utečencov v katastrofálnych podmienkach.

    V krajinách centrálnej Afriky sa hromadia predovšetkým tí migranti, ktorí nemajú dosť prostriedkov na to, aby sa dostali do Európy. Etiópia je preto akýmsi prekladiskom, z ktorého sa poniektorí vydávajú na ťažkú cestu za lepším životom v niektorej z európskych krajín.

    Aby tento trend zachvacujúci čierny kontinent zastavili, rozhodli sa predstavitelia Veľkej Británie, EÚ a Svetovej banky, že v Etiópii vybudujú dva obrovské priemyselné parky. Tie majú zabezpečiť príchod investícií a pracovných príležitostí. V priemyselných komplexoch, do ktorých donori investujú pol miliardy libier, by sa malo zamestnať až 100 000 ľudí z krajín centrálnej Afriky.

    „Iniciatívy a projekty, ako je tento, poskytnú ľuďom možnosť výberu, aby mohli zostať bližšie svojmu domovu, a je to zároveň príležitosť na ekonomický rast,“ uviedol prezident Európskej investičnej banky Werner Hoyer pre BBC.

    Podľa Hoyera je práve Etiópia akousi zastávkou pre stále viac migrantov, ktorí sa rozhodli, že sa dostanú až do Európy. Britská premiéra Theresa Mayová uviedla, že projekt má byť modelovým príkladom toho, ako sa dajú podporovať chudobnejšie krajiny tým, že im pomôžeme s utečencami.

    Celý text v angličtine nájdete TU

    - Reklama -