Stoltenberg vyzval Rusko, aby ukončilo námornú konfrontáciu s Ukrajinou

    0
    Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (Autor: SITA)

    Stoltenberg to uviedol pred dvojdňovým zasadnutím ministrov zahraničných vecí NATO (4.-5.12), ktorí sa v utorok v bruselskom sídle Aliancie stretnú aj s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Pavlom Klimkinom. Hlavný cieľom stretnutia bude prerokovať nedávny incident v blízkosti Azovského mora, pri ktorom ruské námorníctvo zadržalo tri ukrajinské lode a 24 členov ich posádok. 

    Šéf NATO pred novinármi v Bruseli zopakoval výzvu, aby Rusko prepustilo zadržaných členov posádok a lode a umožnilo neobmedzený prístup do ukrajinských prístavov v Azovskom mori.

    Ministri zahraničných vecí NATO podľa neho tlmočia Rusku “veľmi jasné posolstvo”. Na druhej strane však odmietol poskytnúť Kyjevu ďalšiu podporu s tým, že NATO už tento rok dostatočne posilnilo svoju leteckú i námornú prítomnosť v Čiernom mori. Aliancia však – ako uviedol – bude situáciu v oblasti aj naďalej pozorne sledovať.

    Ministri z 29 členských krajín NATO sa budú tiež zaoberať Zmluvou o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF), ktorú chcú Spojené štáty vypovedať. Dôvodom konania USA má byť porušovanie zmluvy zo strany Ruska, pričom Stoltenberg v mene Aliancie sľúbil “primeranú” odpoveď.

     

    - Reklama -